Saturday, October 20, 2012

Daca voi mai avea nevoie de...

Urmaresc blogul Iuliei (economisim.info) inca de cand a aparut si il gasesc ca fiind extrem de util. Dar una din ultimele postari mi-a suras in mod deosebit si anume cea despre a gasi in fiecare zi 5 lucruri de care te poti lipsi, mai exact postarea aceasta:  Daca voi mai avea nevoie de… Declar razboi lucrurilor!



Sursa imagine.


Momentan locuiesc cu familia mea si detin o camera si cateva spatii aferente unde imi pot depozita lucrurile care nu le pot tine in camera pe parcursul anului. In curand ma voi muta singura intr-un apartament cu doua camere. In mod firesc as fi fost mai relaxata la gandul ca in curand voi avea unde sa-mi insir toate cele in mai mult spatiu. Dar eu simt contrariul si o vad ca pe o metoda de sortare interioara mai degraba decat una exterioara. Asa ca vreau si simt nevoia sa imi simplific viata cat mai mult, sa pastrez doar ce folosesc, ca sa ma pot concentra pe ce e cu adevarat necesar in viata mea. Prin haine trec mai mereu si dau mai departe haine care mi-au ramas mici, haine pe care nu le mai imbrac de cel putin un an, haine care imi sunt prea mari sau care nu ma avantajeaza. Cu mult timp in urma am reusit sa trec pragul de atasament emotional fata de haine si pot da si din cele care imi amintesc de o persoana sau de un eveniment. Pana la urma sunt...bucati de material, ca sa nu le zic carpe :). Deci in ceea ce priveste hainele am pastrat foarte putine (si inca imi par multe) din cele pe care le folosesc des si cateva care imi plac in mod deosebit (croiala, material, calitate, etc.), dar care sunt de ocazie.

Cu toate astea am prea multe: carti, maruntisuri, instrumente de scris, materiale pentru hobby/crafting, materiale de pictura, accesorii, reviste, haine pe care as vrea sa le modific, cutii de depozitat, caiete, etc. Din toate acestea sunt ramase cele mai...bune sa zic asa, restul au mai fost triate de vreo cateva ori. Deci acum aplic metoda Iuliei pe ce a ramas si vad ca de cateva zile sunt foarte harnica in a gasi 5 obiecte pe care le pot darui/dona/vinde. 

Pana sa aplic metoda Iuliei am mai aplicat cateva metode de sortare prin lucrurile personale astfel:


  • revistele cu retete, cu idei de lucru de mana si altele au fost sortate, triate, scanate si reciclate (pentru reciclare nu am cautat un centru anume de reciclare, banii primiti pe asa ceva mi se par prea putini pentru efortul depus de a te deplasa cu ele pana la centru, dar asta depinde si de greutatea cartilor/revistelor. Pe langa asta, la noi in Constanta, in special in cartierele cu case, primim saci speciali pentru materiale reciclabile-hartie,plastic,metal, iar o data pe saptamana vine o masina si le ia din casa in casa.)
  • dintre aceste reviste pe care vreau sa le dau, dupa ce le-am scanat le-am pus la vanzare pe okazii.ro, fiind de o calitate foarte buna (Burda, Deco-in franceza, Marie Claire idees, Good Foods, etc.)
  • cartile carora nu le vad un folos pe termen lung (romanele le recitesc doar daca mi-au placut fantastic de mult) le-am dus la biblioteca judeteana si le-am donat, sau le-am facut cadou prietenilor
  • hainele si maruntisurile potrivite fetelor le dau unui centru de plasament
  • hainele mai deosebite si care nu pot fi donate le-am pus tot pe okazii.ro spre vanzare
  • bateriile folosite, becurile, cablurile si mici obiecte electrice care nu mai sunt folosite/functionale le duc la centrele de reciclare din Real sau orice alt supermarket
  • cele cateva CD-uri cu muzica, filme, alte informatii pe care le mai aveam au fost salvate in calculator si urmeaza sa fie facute cadou
Acum am langa mine o sacosa in care am adunat in ultimele zile din lucrurile de care ma pot desparti. In definitiv, chiar daca citesc si 3 carti in paralel, nu am nevoie de 5 semne de carte, nu? Si nici de 10 pixuri, sau 10 caiete, in conditiile in care nu mai merg la scoala ;).

7 comments:

  1. Da, și eu. Totuși îți fac o sugestie cu privire la DC-uri. O să trebuiască să ștergi din calculator sau le poți pierde de acolo, să ai grijă să nu folosești metoda decât pentru ceva ce îți poți permite eventual să și pierzi la un moment dat. Eu întotdeauna pun pe CD-uri sau dvd fotografiile descărcate și lucrările mele, m-ar durea sufletul să le pierd dacă îmi pică vreodată hardul. Și oricum, nu ocupă loc mult. În rest, să ai spor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mari, eu am un hard extern, iar memoria calculatorului e impartita in doua. Cand am avut probleme cu calculatorul am formatat doar C-ul, unde nu pastrez lucruri esentiale, deci nu am pierdut nimic, iar cu hard-ul extern pe care il am de 4 ani nu am avut nici o problema pana acum. Dar e bine pentru orice eventualitate sa fie pastrare si pe un DVD (cele de care am mentionat in aceasta postare aveau strict filme, muzica si alte maruntisuri nu foarte importante). Am sa tin cont de ce mi-ai zis si am sa stochez si pe cateva dvd-uri pozele si alte lucruri importante. Spor in toate si tie!

      Delete
  2. Bun lucru asa ca la carte!
    Spor! Si o Duminica minunata!

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...