Thursday, January 3, 2013

Un alt fel de time management

Am descoperit un site care mi se pare grozav : www.brainpickings.org. Printre altele am gasit un discurs al scriitorului Ray Bradbury (de care nu aveam habar, ca sa fiu sincera cu voi, si care a scris "Cronicile Martienilor" si "Fahrenheit 415" - a carui ecranizare am vazut-o). Sfaturile lui Bradbury erau date altor scriitori si le numea "igiena scrisului", dar mie mi s-au parut relevante pentru oameni in general. Astfel:
  • scrie cate o poveste scurta pe saptamana. La sfarsitul anului vei avea 52 de povesti fie bune sau mai slabe, decat un singur roman slab. (Cred ca ideea de aici e mai degraba: fa ceva de o mai mica amploare, ca la sfarsitul fiecare saptamani sa ai ceva finalizat, iar la sfarsitul anului vei avea o suma de actiuni duse la capat, fie ele bune, sau rele - desi scriitorul accentua faptul ca e imposibil sa nu iasa si ceva reusit din incercarile acestea.) La sfarsitul fiecare saptamani vei fi fericit ca ai facut ceva;
  • pentru urmatoarele 1000 de nopti, inainte de a te duce la culcare citeste o poveste scurta, o poezie (din cele bune, ale clasicilor), un eseu din diferite domenii (biologie, arheologie, diferite curente filozofice, istorie, etc.). (Scriitorul avea in vedere ca acest sfat sa ajute tinerii scriitori sa-si dezvolte limbajul si cunostintele pentru "fabricarea" de metafore. Mie mi se pare un sfat interesant pentru a imi dezvolta cunostintele generale si de a hrani emisfera dreapta a creierului :) );
  • "scapa" de prietenii care nu cred in tine si in viitorul tau si de cei care fac glume pe seama ta;
  • du-te la biblioteca si adanceste-te in lectura, decat sa stai conectat toata ziua pe internet;
  • citeste eseurile lui G.B.Shaw;
  • indragosteste-te de filme, de cele vechi in special;
  •  pasiunile voastre sa fie multiple, sa faceti lucruri care va aduc bucurie;
  • daca nu iti iese ceea ce faci, opreste-te si fa altceva;
  • "sunt eu fericit?";
  • nu scrie ca sa faci bani;
  • nu stii ce se afla in tine pana nu testezi. "Cine sunt eu? Cum ma voi descoperi pe mine insumi?";
  • du-te la masina de scris si scrie toate cuvintele care iti vin in minte;
  • surpinde-te;
  • scopul in ceea ce faci este ca cineva sa-ti ofere atentie si sa-ti zica "esti ok!".
Mie sfaturile scriitorului mi s-au parut tare utile. Am simtit ca au fost spuse din experienta si din inima, mai ales ca autorul are un simt al umorului fin. Simt ca pot fi aplicate si in celelalte profesii, nu neaparat doar scriitorilor. M-am gandit chiar ca e o alta forma de time managmenet. Sper sa va fie de folos!

 Cine vreau sa asculte discursul il gaseste aici:

2 comments:

  1. Si mie imi plac sfaturile acestea. Si inca incerc sa imi eficientizez timpul petrecut la calculator. Am reusit sa renunt la imensul timp petrecut pe fb, acum daca intru 2-3 minute pe zi, si asta pt ca pot doar pe fb sa mai vad ce fac si cum sunt anumite rude cu care altfel nu pot vorbi.

    In aceeasi tema, uita-te pe http://www.businessmagazin.ro/printare/actualitate/ce-spun-cele-mai-inteligente-minti-ale-lumii-despre-video-8817306 E un site cu videouri de la tedx, una din cele mai inspirationale organizatii. Eu nu ma dau in vant dupa traininguri si alte lucruri de genul, dar aceste filmulete sunt facute in al spirit,mai umanitar.

    Aa.

    ReplyDelete
  2. Aa, ma bucur ca iti plac! Si eu la fel, incerc sa transform timpul pe care-l petreceam de aiurea pe net in ceva palpabil si de ajutor. Eu pe FB inca intru des, dar am reusit sa-mi instalez un fel de "gardian" la browser si il setezi sa iti limiteze orele cand poti intra pe site-urile acestea care mananca timpul. O sa scriu despre acest program in curand.

    Legat de TedX sunt mare, mare fana! M-am abonat si primesc pe mail un newsletter de la ei cu ultimele video-uri. Cum ai zis si tu, par mai de suflet astfel de inregistrari, iar unele chiar m-au motivat puternic.

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...