Friday, March 15, 2013

Plan de 100 de zile

Credeti ca treaba cu productivitatea, managementul timpului, dezvoltare personala ma intereseaza de ieri, de azi? Nu. Ma uit in jurnal si vad data unei insemnari interesante: 16.10.2011. Traduceam atunci un articol care imi placuse mult pe internet si care se numea "Planul de 100 de zile". In ce consta el? Intr-un set de sfaturi de aplicat pentru urmatoarele 100 de zile, sfaturi si idei de imbunatatire a vietii. Transcriu mai jos aceste idei.

1. Scrie intre 5 si 10 lucruri pentru care esti recunoscator zilnic.

2. Fa o lista cu 20 de lucruri minore care iti fac placere si asigura-te ca faci cel putin unul din ele zilnic pentru urmatoarele 100 de zile (Ex.: sa iei pranzul in oras; sa-ti suni cel mai bun prieten pentru a vorbi cu el; sa-ti aloci timpul necesar pentru a citi un roman bun pentru cateva minute.)

3. Tine un jurnal despre palavrageala mentala timp de 10 zile si urmareste gandurile bune si cele rele care-ti trec prin minte. Fii specific, cum ar fi: de cate ori te minimalizezi intr-o zi? ai sentimente de inadaptare? ii judeci constant pe ceilalti? cate ganduri pozitive ai intr-o zi? Noteaza si emotiile care acompanieaza aceste ganduri. Apoi pentru urmatoarele 90 de zile schimba-ti emotiile prin schimbarea palavragelii mentale.

4. Pentru urmatoarele 100 de zile razi macar o data in zi! Vizioneaza filme sau desene animate comice.

5. Alege o carte ce necesita efort si concentrare si citeste din ea zilnic, ca sa o poti termina in 100 de zile.

6. Fa-ti un scop din a invata ceva nou zilnic: numele unei flori, capitala unei tari indepartate, numele unei piese clasice. Daca a venit vremea de culcare si nu ai invatat nimic nou, ia dictionarul si invata un cuvant nou.

7. Timp de 100 de zile nu te mai plange. Vorbitul negativ aduce ganduri negative; gandurile negative aduc rezultate negative.

8. Fixeaza-ti alarma sa sune timp de 100 de zile cu un minut mai devreme. Asigura-te ca iesi din pat imediat ce a sunat alarma, aeriseste camera si fa putin stretching. In 100 de zile te vei trezi cu o ora si 40 de minute mai devreme decat acum.

9. Pentru urmatoarele 100 de zile tine un jurnal numit "Paginile diminetii" - unde vei umple trei pagini intregi, intr-un mod complet constient, despre lucrurile care te apasa/framanta, ca prim lucru facut dimineata*.

10. Pentru urmatoarele 100 de zile stabileste-ti ca scop sa te hranesti mental cu gandurile, cuvintele si imaginile care au legatura cu ceea ce doresti sa fii, sa ai si sa castigi.

11. Pentru urmatoarele 100 de zile tine cu tine un carnetel in care sa-ti notezi toate ideile care-ti vin in minte si asupra carora decizi mai tarziu ce vei face cu ele.

12. Urmareste cum iti petreci urmatoarele 5 zile. Aduna informtiile in ideea de a face un management al timpului, mai exact procentul pe care vrei sa-l aloci zilnic activitatilor in mod curent. Acest lucru poate include: transportul, activitatile casnice, odihna, activitatile care iti aduc un profit banesc. Ai grija sa tii de acest program pentru urmatoarele 100 de zile.

* despre "paginile diminetii" puteti vedea despre ce e vorba aici. Am sa incerc sa detaliez si eu conceptul, dupa ce mai studiez un pic. Personal l-as adopta, pentru ca eu imi notez deseori sentimentele, framantarile intr-un jurnal, de peste 10 ani de zile, iar dimineata simt ca am cele mai multe chestii de sortat in mine, deci "paginile diminetii" sunt binevenite.


Va urma.

4 comments:

  1. Pare o munca titanica. Ma refer la faptul ca impune consecventa.

    ReplyDelete
  2. asa e Laura. si eu m as opri la un sfat,doua si le as aplica doar pe acelea o vreme. nu as putea cu toate odata. ca sa nu mai zic ca mai sunt inca 12 idei...

    ReplyDelete
  3. Foarte interesanta idee. Lucrurile simple au cel mai mare efect asupra vietii.

    ReplyDelete
  4. Faine sfaturile, dar cum orice obicei cere consecventa, eu as aplica pe rand cate unul timp de 10-15 zile si apoi adaugat cate unul si tot asa...si poate chiar o sa o fac!

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...