Thursday, September 26, 2013

7 trucuri pentru a învinge amânarea (1)


1. ÎNVINGE INERȚIA MENTALĂ - Fă primul pas, indiferent cât de mic e. 

A începe ceva poate fi cea mai grea parte, deoarece începi cu NIMIC și ar trebui să obții CEVA; acesta este un gând înfricoșător, așa că mintea ta refuză să se clintească.

Anihilează starea de NIMIC cât mai curând. Spre exemplu: dacă lucrezi la un proiect nou, creează un document nou pe calculator pentru el, eventual și un document text pentru informații și idei. Notează-ți toate cerințele și scopurile pe un carnet. Dintr-o dată ai ceva de la care să pleci: un document de umplut, sau un punct de urmat într-o agendă etc.

2. ÎNVINGE TEAMA DE OBIECTIVE MARI - Împarte sarcina și fă o listă de pași mai mici.

Nu e ușor de realizat ceva important. Orice proiect de anvergură are numeroase subpuncte importante care trebuiesc rezolvate. Soluția e să împarti obiectivul în pași mici. Acum împarte încă o dată obiectivele până obții o lungă listă cu obiective foarte simple. Începe de sus și mergi până la finalul listei până termini toate punctele de pe listă.

3. ÎNVINGE CEASUL - Dacă crezi că n-ai timp, dă-ți termen 10 minute pentru un obiectiv.

Nu există niciodată timp suficient. Soluție: alocă-ți un timp ridicol de mic pentru a realiza ceva. Cu alte cuvinte, dacă simți că nu-ți ajunge timpul, oferă-ți și mai puțin timp. Să zicem că peste 20 de minute trebuie să pleci, dar ai de scris un articol. Așa că scrie 10 minute fără întrerupere, oprește-te, iar celelalte 10 minute le folosești ca să te pregătesti de plecare. Vei fi surprins să observi câte poți realiza în perioade scrte de timp.

Partea a 2 a aici.

6 comments:

  1. Mie primul punct mi se pare cel mai eficient. Poate si fiindca l-am testat inconstient.

    Partea cu perioade mici de timp urmeaza sa o testez. Sunt in dubiu in legatura cu ea, dar...o sa revin cu opinii in cunostinta de cauza!

    O zi buna!

    ReplyDelete
  2. ...aşadar, învinge amânarea şi hai la provocarea de septembrie (chiar dacă se-ntinde şi în octombrie)! :)) De când aştept!

    ReplyDelete
  3. Pe mine, cand ma loveste amanarea, ma ajuta sa caut motivarea in comunitati virtuale de gen flylady. Energy flows where attention goes. Si daca atentia mea merge spre ne-amanarea amanarii (hihi) atunci si energia mea merge spre finalizarea proiectelor.

    ReplyDelete
  4. Mariana, am sa ma mobilizez. Mi-e un dor teribil sa fotografiez :). Te imbratisez!

    ReplyDelete
  5. Carmen, da... si pe mine ma motiveaza sa citesc pareri sau solutii de succes vizavi de o problema cu care ma confrunt...

    ReplyDelete
  6. Raluca, si eu sunt fan punctul 1. E eficienta si ideea cu timpi anume de lucru. Nu cred ca e foarte important sa imparti timpul in bucati asa de mici, ci din jumatate de ora disponibila, 20 de minute sa aloci unui lucru pe care il ai de rezolvat spre exemplu.

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...