Tuesday, October 29, 2013

Intimitate obtinuta cu paravane colorate si parfumate

Daca te-ai hotarat sa ramai acasa peste vara, dar te deranjeaza privirile indiscrete ale vecinilor, iti oferim noi solutia: foloseste-te de plantele agatatoare. Reprezinta un paravan ecologic excelent, sunt usor de intretinut, ca sa nu mai vorbim de culoarea si parfumul florilor...

Clematitele




Din Alaska pana in Nordul Africii poti intalni clematitele catarandu-se printre trandafiri, urcand pe ziduri sau strecurandu-se printre plantele perene si imprastiind culoare peste tot. Dimensiunile, forma si nuantele florilor sunt diferite de la un soi la altul si poti alege din peste 400 de soiuri, in functie de caracteristicile gradinii sau ale balconului. Dar absolut toate celmatitele au nevoie de un sol fertil si bine drenat care sa fie mentinut umed in permanenta. Planteaza-le in semiumbra si ai grija sa le tunzi la timp pentru a te rasplati cu flori din abudenta.

Trandafirii cataratori


Trandafirii cataratori sunt o modalitate fantastica de a inviora un perete golas, un gard sau de a aduce putin romantism si parfum unei gradini. Florile, simple sau batute, au culori ce pot varia de la cel mai pur alb pana la visiniu, iar la unele soiuri culorile se pot combina. Deoarece trandafirii nu dezovlta, ca restul plantelor cataratoare, structuri care sa ii ajute la urcat, ei trebuie sprijinit si fixati pe/de tutori. Alege pentru trandafirul tau  un loc insorit si bine aerisit. Mai are nevoie de un sol fertil, bine drenat si usor acid care trebuie mentinut umed. Pentru a incuraja florile, ciupeste-le pe cele ofilite si dirijeaza lastarii principali pe orizontala. Nu lasa florile si frunzele ofilite la baza tufei, deoarece pot atrage daunatori.

Zorelele



Nimeni nu intrece zorelele, unele dintre florile preferate ale buncii, in viteza cu care isi desfac florile frumoase, colorate in roz, rosu, violet sau albastru. Poate consideri zorelele buruieni, dar odata ce ai zarit florile frumoase si viu colorate de dimineata devreme, cu siguranta le vei indragi. Pana la pranz vor pali, dar dimineata urmatoare vor fi acolo sa te intampine. Zorelele pot fi obtinute din seminte care trebuie puse in pamant imediat ce pericolul inghetului a trecut. Planteaza zorelele intr-un loc insorit, ferit de curentii de aer, intr-un sol bogat si bine drenat. Atentie, este foarte invaziva!

Glicina



Glicina este una dintre cele mai spectaculoase plante agatatoare de gradina, rivalizand cu mai cunoscutele clematite sau caprifoiul. Ciorchinii enormi ai florilor formati din inflorescente cat boaba de cireasa apar dupa prima jumatate a lunii mai inaintea frunzelor. Florile, foarte parfumate, sunt in general liliachii, dar unele soiuri pot avea si flori albe, roz, albastre sau purpurii. Glicina este o planta rezistenta si usor de intretinut, dar are nevoie de un loc spatios, deoarece se dezvolta foarte repede. Gaseste-i un loc insorit langa un gard sau un zid inestetic. Obiceiul lastarilor de a se rasuci in crestere o fac foarte usor de manevrat. Prefera in general un sol bogat, mentinut umed, dar se descurca si cu cele mai sarace. Nu exagera cu ingrasamantul, deoarece nu mai infloreste. Se inmuleste relativ usor prin butasi.

Caprifoiul



Perioada lunga de inflorire, culorile florilor si parfumul lor delicat transforma caprifoiul intr-o planta binevenita pentru orice gradina. Daca iti plac fluturii, cu atat mai mult. Nectarul dulce atrage o gramada. Caprifoiul prefera locurile insorite si un sol bine drenat care trebuie mentinut umed. Daca lasi radacinile sa se usuce, planta poate fi atacata de afide. Taie planta spre sfarsitul lui februarie pentru a incuraja aparitia florilor si adauga putin ingrasamant in mijlocul perioadei de inflorile. Daca vrei sa folosesti un suport pentru caprifoi, monteaza-l inainte si apoi planteaza la 30 cm pentru a nu deranja planta.

Trambita (luleaua turcului)



Desi aspectul exotic al florilor te poate pacali, facandu-te sa gandesti ca este prea sensibila pentru gradina ta si la iarna cu siguranta va muri de frig, afla ca te inseli. Vigoarea acestei plante nu trebuie subestimata. Imediat ce a dat caldura, dezvolta o gramada de carcei care o ajuta sa se prinda de orice suprafata intalnita in cale si care, in cele din urma, se transforma in tulpini lemnoase de cativa centimetri in diametru. De aceea, multi gradinari o considera o buruiana invaziva. Dar nimeni nu poate nega frumusetea florilor oranj sau galbene care apar la inceputul verii si dureaza pana toamna. Acestea atrag fluturii, iar pasarile sunt fericite sa se cuibareasca in frunzisul bogat. Daca te-ai hotarat, au nevoie de un loc spatios la soare si de un sol sarac. In rest, ai grija sa nu devina prea obraznica. Atentie si la seva, deoarece pentru unele persoane poate fi iritanta.

*(articol din revista Casa si Gradina August 2009)*

No comments:

Post a Comment

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...