Tuesday, November 26, 2013

Kalanchoe

Imi place mult aceasta planta. Deja am o mini colectie cu diferite culori de kalanchoe. Am kalanchoe cu flori rosii, kalanchoe cu flori roz fucsia si roz normal, kalanchoe cu flori portocalii. Imi mai trebuie cu flori albe si flori galbene si ma pot declara multumita. Mai jos am transcris un articol din revista Casa si Gradina de prin 2008 despre bolile acestei flori si cum se pot rezolva.


Genul Kalanchoe cuprinde aproximativ 130 de specii, dintre care cea mai cunoscuta este K.Blossfeldiana. Originar din Madagascar si Africa, a castigat usor popularitate si la  noi in tara, fiind o planta decorativa prin frunzele de un verde intens, carnoase si lucioase, dar si prin florile mici, divers colorate. Deoarece infloreste incepand din decembrie, este des daruita in preajma sarbatorilor, dar si folosita in cadrul aranjamentelor festive. Ca dimensiuni,  nu depaseste 30-40 cm, frunzele sunt intregi, suculente, astfel fiind rezistenta la deficitul de umiditate din sol. Florile de mici dimensiuni sunt grupate in buchete pe o tulpina centrala. Acestea pot fi de diferite culori, de la alb, galben, portocaliu, roz pana la rosu si alte nuante intermediare.


Pentru a mentine planta fericita, substratul trebuie sa fie poros, pentru a asigura un drenaj bun, deoarece nu suporta excesul de apa in sol. Cu toate ca nu este prea pretentioasa la lumina, este de preferat sa o ferim vara de soarele direct, deoarece frunzele vor capata un aspect de ars, ceea ce va duce la un aspect destul de inestetic.

Transplanatarea se face de obicei in luna martie, avand grija ca amestecul folosit sa contina nisip si pamant de frunze.


Boli:

  • Frunzele batrane, uneori chiar si tulpina, sunt prea deschise la culoare sau se ingalbenesc. Cresterea plantei stagneaza.


Este foarte probabil sa duca lipsa de azot, avand astfel o perioada de decadenta. Se recomanda utilizarea fertilizantilor complecsi pentru a evita carenta elementelor importante care poate duce la imbolnavirea plantelor.


  • Planta pare lipsita de vlaga, iar cu timpul putem observa fire maronii, asemenea unei panze pe suprafata plantei.


Din cauza umiditatii prea ridicate din sol si a lipsei aeratiei, planta s-a infectat fie cu pythium, fie cu rhizoctonia, unele dintre cele mai des intalnite situatii. Din pacate, aceste boli nu manifesta simptome vizibile decat in momentul in care problema este destul de avansata. Planta se va izola o perioada, partile afectate se vor inlatura si se va asigura o circulatie buna a aerului in incaperea unde este situata. Daca boala este intr-un stadiu mai evoluat, se vor folosi fungicide conform indicatiilor de pe ambalaj.

  • Frunzele par arse pe margini, se ofilesc, iar florile intarzie sa apara.

Calitatea apei cu care este udata planta afecteaza buna dezvoltare a acesteia. Excesul de clor produce cloroze si influenteaza calitatea si densitatea florilor.Vom avea grija ca apa sa nu contina clor, folosirea apei plate imbuteliate fiind poate cea mai buna idee.

  • Pe suprafata plantei apare o depunere albicioasa pufoasa, iar cu timpul planta se usuca.

Este sphaerotecha humili, un mucegai caruia ii place sa viziteze kalanchoea mai ales in conditii atmosferice precare. Se va utiliza benlate conform indicatiilor de pe produs, o data la 2 saptmanai primavara si vara. Daca boala s-a instalat deja, planta va fi mutata intr-un loc aerisit si luminos, avand grija sa evitam excesul de apa.

  • Planta este ofilita, galbuie, nu dezvolta flori si nici nu mai creste. Uneori, pe suprafata ei putem observa depuneri lipicioase.

Un daunator foarte incapatanat este paduchele tepos, care este destul de greu de inlaturat. Daca infestarea este slaba, atunci putem utiliza alcool medicinal amestecat cu apa, iar cu o bucata de vata vom elimina una cate una insectele de pe planta. De asemenea, se pot utiliza spary-uri insecticide din comert conform indicatiilor de pe ambalaj.

Daca vrei sa obtii mai multe flori, rupe primele inflorescente, chiar daca vei intarzia inflorirea cateva zile. Kalanchoe are nevoie de un sol afanat si de un ghiveci cu drenaj bun.

4 comments:

  1. Mucegai alb am si eu la Kalanchoe. Ai idee unde gasesc benlate? Cautam de mult o salutie pentru ea!

    ReplyDelete
  2. Sunt foarte vesele si frumoase floricelele astea. Am avut si eu acum cati ani vreo 3 culori, dar in timp au inflorit din ce in ce mai rar. Sa fiu sincera cand am vazut ca nu mai infloresc le-am scos pe scara blocului. Acolo sunt si acum. Sunt frumoase si par sanatoase, dar de inflorit n-au mai inflorit de atunci :(

    ReplyDelete
  3. Raluca, incearca pe la florarii, sau magazinele unde poti gasi tratament de flori. Nu stiu daca in supermarketuri au asa ceva. Pe net poate?

    ReplyDelete
  4. Iuliana, nu-mi dau seama care e problema. Or fi prea batrane? Incearca sa rupi un pui mai din varf si sa-l replantezi. Ce stiam eu e, ca atunci cand le da flori, sa ciupesti varfurile si stau mai mult timp inflorite.

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...