Friday, November 15, 2013

Master tonic


Am facut si eu reteta de master tonic, pe care am gasit-o cu ceva timp in urma pe Pinterest, iar recent la Carmen pe blogul ei (Luxul simplitatii). Vazand ca se face asa usor, m-am lasat si eu inspirata de Carmen si m-am pus pe fapte. Am cumparat hrean, ghimbir, usturoi romanesc, ceapa alba si am luat cativa ardei iuti din gradina. Otet de mere aveam. Inainte sa scriu reteta, am sa scriu ce am gasit pe internet intr-un articol in engleza despre acest preparat minune.

"Master tonic este un preparat natural contra multor tipuri de infectii. Trateaza in special racelile. Este antifungic, antiviral, antiparazitar si antibacterial.

USTUROIUL - antibiotic natural, omoara bacteriile rele din organism si le lasa pe cele bune (contrar antibioticelor clasice); antiviral (raceala, febra, infectii in sfera ORL), antifungic;

CEAPA - proprietati antibiotice, diuretice si antiinflamatoare; bun expectorant, utila in raceli, gripa si tuse persistenta; impedica colesterolul rau sa se lipeasca de peretii arteriali si impedica si formarea de cheaguri de sange;

HREANUL - anti-parazitar si antibacterial; proprietati expectorante, stimuleaza sistemul imunitar; efect de incalzire, bun pentru sinusuri si plamani; ajuta la decongestionarea sinusurilor si mareste nivelul de sange in aceasta zona, loc de unde incep racelile si gripele de obicei;

GHIMBIR - scade colesterolul; antimicrobial, stimuleaza sistemul imunitar; ajuta in probleme ca: febra, frisoane si raceala; ajuta cand ai un stomac sensibil (gaze, constipatie, stare de voma, indigestie);

ARDEIUL IUTE - stimuleaza sistemul imunitar, are proprietati de incalzire, decongestionant natural;

OTET DE MERE - numeroase proprietati benefice printre care: antifungic natural, antiseptic, bun detoxifiant, ajuta la digestie."

Mod de preparare: se curata si se taie marunt (sau se da pe razatoare) cantitati egale de hrean, ceapa, usturoi (musai romanesc), ghimbri si ardei iute. Se pun apoi intr-un borcan si se acopera cu otet de mere. Se tine borcanul intr-un loc intunecos timp de doua saptamani, agitandu-se energic zilnic. Se filtreaza apoi lichidul si se pastreaza in recipiente de sticla. Partea solida poate fi pastrata pentru marinat carne, sau pus cate un varf de lingura la mancare, cui ii place. Se ia zilnic cate o lingurita-doua din acest preparat pentru intarirea sistemului imunitar si cate 3-4 cand suntem bolnavi.

Atentionari:

Ideal ar fi sa se faca gargara cu el inainte de a fi inghitit.

Se ia nediluat, ca sa aibe efect optim.

Indicat ar fi sa purtati manusi cand curatati si tocati ingredientele.

Pe mine hreanul ma face sa vomit :D. Sunt curioasa daca voi putea bea licoarea.

Se poate lua si de catre femile insarcinate, dar am rezerve, e bine de intrebat un specialist intai.

Sunt curioasa daca face rau la stomac acest mix-combo-piperat-iute.

3 comments:

  1. O citesc si eu pe asta mica si am vazut ca tot scrie despre MT, dar recunosc ca nu am avut niciodata curiozitatea sa vad din ce e facut! E un fel de "doamne fereste"! Daca ar fi numai din ghimbir si otet si tot nu l-as bea! :)) Sper sa nu citeasca, ca mi-e draga! Mi-am facut si eu o bautura ceva mai "ortodoxa" - bors crud cu miere de albine si il beau pe stomacul gol dimineata - cite un pahar!

    Acuma, eu sint convinsa ca e extrem de benefica bautura pentru cine poate sa o bea! Neaparat sa-mi spui cum a fost! Imbratisari!

    ReplyDelete
  2. Aceasta licoare minunata se pastraza la RECE SI INTUNERIC IN CAMARA SAU SE TINE IN FRIGIDER ?!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cred ca si si. Daca o pastrezi in camara, stiu ca trebuie sa stea in sticle inchise la culoare.

      Delete