Thursday, February 13, 2014

Cum să faci curat în casă în mai puțin de 20 de minute zilnic


Spuneam zilele trecute că am găsit o variantă de planificare a activităților casnice privind curățenia. În curând voi ieși din programul de lucru în ture și voi lucra all-day-everyday cu ture zilnice de dimineață până după-amiază. Din acest motiv aș vrea să aloc zilnic, dacă se poate, câte maxim jumătate de oră pentru activitățile pe care le-aș fi comasat în mod normal într-o zi de week-end, sau o zi liberă (șters praful în toată casa, spălat băi, făcut curat în bucătarie, spălat podelele, strâns hainele, aranjat în dulapuri etc.).

Soluția, care îmi pare bună, am găsit-o pe Apartament Therapy. Voi traduce de acolo doar ce mi s-a părut important, adică strict planificarea pe zile a zonelor de lucru.

  1. Curăță suprafețele din sufragerie (living) și bucătărie (adună obiectele rătăcite, aspiră, mătura, spală).
  2. Spală băile (WC-urile, cabina de duș/cada, podeaua, pereții, oglinda).
  3. Curăță suprafețele din dormitor (pune la loc obiectele rătăcite, hainele, șterge praful).
  4. Curăță suprafețele din celelalte camere (beci, birou, camera de joacă). Eu nu am așa ceva, dar am o terasă de care mă voi ocupa în această zi.
  5. Curăță suprafețele din sufragerie și bucătărie.
  6. Spală băile.
  7. Spală geamurile ferestrelor (oțetul alb și un ziar sunt suficiente pentru această operațiune).
  8. Aspiră/mătură și spală toate podelele din casă (nu uita scările).
  9. Curăță suprafețele din dormitoare.
  10. Curăță în amănunt livingul (oglinzi, plintă, șterge praful de pe obiectele de decor).
  11. Spală băile.
  12. Fă ordine în dulapuri (pune hainele pe umerașe, mănușile, hainele, căciulile la locul lor).
  13. Curăță suprafețele din camerele extra. Eu nu am decat un living și un dormitor. Poate voi mai da cu o mătură tot pe terasă în această zi.
  14. Curăță în profunzime dormitoarele (organizează sertarele, curăță pe sub pat, aranjează dulapurile, șterge praful de pe obiectele de decor, de pe ventilatoare, lustre, becuri etc.)
  15. Curăță suprafețele din living și bucătărie.
  16. Curăță în profunzime băile (spală dulapurile în interior și în exterior, spală coșul de gunoi, partea de sus a oglinzilor, rosturile faianței).
  17. Spală toate mânerele ușilor, telefoanele, telecomenzile, întrerupătoarele, balustrada și alte lucruri care sunt atinse des.
  18. Spală frigiderul, verifică stocul de alimente, organizează cămara.
  19. Fă curat la intrare, spală veranda dacă ai, fă curat în mașină.
  20. Curăță suprafețele din living și bucătăria.
  21. Curăță suprafețele băilor.
  22. Curăță suprafețele dormitoarelor.
  23. Aspiră/mătură/spală toate podelele din casă.
  24. Fă curat în dulapul cu lenjerie, împăturește prosoapele, cearceafurile sau în dulapurile simple dacă nu ai dulap cu lenjerii.
  25. Curătă suprafețele din sufragerie și baie.
  26. Curăță în profunzime bucătăria (spală aparatura din această zonă, spală coșul de gunoi, plinta, șterge și fă ordine în dulapuri etc).
  27. Curăță suprafețele din băi.
  28. Curăță suprafețele din camere.
  29. Curăță/spală un lucru pe care ai vrut să-l cureți/speli și n-ai reușit (să cureți în profunzime cuptorul, să cureți corpurile de iluminat, să te ocupi de un spațiu anume sau problematic).
  30. Spală și aspiră toate podele din casă.
Am să văd ce concluzii trag dupa ce aplic acest program. Pe lângă acestea aș vrea să mă învăț să spăl mereu vasele din chiuveta după ce le folosesc și sa sterg imediat aragazul dupa ce s-a murdărit, sa nu astept să se murdarească foarte tare ca să-l spăl.


5 comments:

  1. De un program mai riguros as avea nevie si eu. Si de mai multa constanta! Caci fac citeva zile si apoi uit ori ma iau cu altele si se aduna pina cind nu le mai fac fata.

    Daca as pune zilnic la loc tot ceea ce folosesc si as pune capul pe perna numai atunci cind totul e impecabil, cred ca as fi mai linistita!

    ReplyDelete
  2. Daca crezi ca ar fi posibil...
    Evident ca nu, cate un punct in fiecare zi pentru 20-30 de minute. Pare mai rezonabil asa?!

    ReplyDelete
  3. Ma bag:))...poate asa ma mai si debarasez de prostii :* Sa ai o duminica si o saptamana linistita draga mea:*

    ReplyDelete
  4. Cum merge cu rutina?
    De cand tot zic sa ma tin si eu de o rutina din asta..nu stiu cum am devenit atat de dezorganizata cand in urma cu cativa ani eram brici si aveam casa curata, aranjata si ordonata, acum las lucrurile sa se adune si normal ca se face dezordine.
    Cel mai mult ma ocup sa am vasele din bucatarie spalate.

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...