Saturday, August 2, 2014

Post binecuvantat!
Azi (ieri 1.07) am finalizat o carte care mi-a placut fantastic de mult, desi n-am putut-o "digera" la adevarata ei masura - "Viata in Duh" - cateheze si cuvantari tinute de arhimandritul Emilianos Simonopetritul.

In Epilog am regasit niste cuvinte potrivite pentru aceasta perioada a anului.

"Viata mea sa fie o viata paradiziaca. Cum traieste un monah toata ziua si toata noaptea pentru Dumnezeu. Sa avem acest lucru in intentia noastra, chiar si atunci cand suntem in pacat. Ati vazut cata pace da Dumnezeu? A deschis pentru noi toate comorile, ca sa avem certitudinea, nadejdea, bucuria, credinciosia in Dumnezeu.

Cand s-a intunecat, Cain a facut prima crima. Si s-a apropiat de el Dumnezeu. Va amintiti ce spune Sfanta Scriptura? Care a fost primul cuvant pe care i l-a spus Dumnezeu? Ca si cum Dumnezeu ar fi stiut ca el nu se va pocai, ca sa-l ajute, ce i-a spus? "LINISTESTE-TE" (Fc.4,7). Linisteste-te, ii spune. Mainile lui erau inca rosii de sange, si Dumnezeu, in loc sa-l ameninte, ii spune "Linisteste-te!". Asa face si cu noi Dumnezeu. Te linisteste in orice stare ai fi. Nu vezi? Peste tot, inauntru, afara, sus, jos, Dumnezeu te va rapi intr-o clipa; numai sa nu fugi de langa Mine.

Asadar, sa stam pe pamantul acesta sfant cum stau in fiecare zi monahii in manastirea lor. Sa stam cu duhul si cu mintea. Sa simtim ca suntem separati de lume. In lume, dar nu in lume. Si inainte de toate in lumea noastra; eu in lumea manastirii care pentru mine e adunarea sfintilor, voi in adunarea voastra de fiecare zi, care e casa voastra, viata voastra sociala, viata voastra bisericeasca.
...De exemplu, postul - acum e post. E o traditie a Bisericii noastre. Nu postesc, nu sunt crestin. (...) Asadar, si noi sa tinem toate acestea, traditiile pe care ni le-a dat Biserica noastra.

Sa stim ca viata noastra duhovniceasca e - cum sa spunem?... In manastirea noastra spunem: viata monahala e un drum cu sens unic; totul e orientat spre desavarsirea Imparatiei cerurilor; tot mai inainte si mai adanc si mai launtric, spre rasarit, spre rai. Viata noastra e un drum cu sens unic. Nu poate fi altfel in viata fiecaruia. Nu, iubitii mei. Sa inaintam, sa inaintam, sa mergem."

Sa inaintam, sa inaintam, sa mergem zic si eu...

Post cu folos!

10 comments:

 1. Irina, ma bucur sa te revad! Sper ca esti bine. Post cu folos iti doresc si eu si te imbratisez cu drag!

  ReplyDelete
 2. Imbratisari si de la mine, Iuliana!

  Sunt bine, n-am mai avut timp si stare si pentru blog...

  ReplyDelete
 3. Te inteleg, mi s-a intamplat si mie :)
  Ma bucur sa aflu ca esti bine, asta e tot ce conteaza. Sa stii ca m-am mutat aici: http://petalacalatoare.wordpress.com/ Am vazut ca ai in blogroll vechea adresa si sa nu crezi ca am inchis blogul. Nu mai scriu nici eu la fel de des ca altadata, dar nici nu-l pot abandona :)

  ReplyDelete
 4. post binecuvantat!ma bucur ca ai revenit!:)

  ReplyDelete
 5. bine ai revenit!
  Frumoasa cartea - poti sa ne dai si un link/ eventual de putem sa o citim online?

  ReplyDelete
 6. Arakelian, aceasta e cartea, se poate comanda online: http://egumenita.ro/c.php?id=518

  Dragelor, multumesc de urarile de revenire :).

  ReplyDelete

O decizie dificilă pe care a trebuit să o iau...

Am stat și m-am gândit dacă a trebuit să iau o astfel de decizie vreodată... În trecut, parcă acum o mie de ani, ar fi trebuit să iau o...