Friday, October 28, 2016

Cele 4 rezervoare interioare

Despre ce nu v-am zis eu că am făcut în ultima vreme e că am participat la un curs de Leadership în educație și Managementul conflictelor. Deși a costat destul de mult, m-am bucurat că m-am dus, m-am bucurat să cunosc oamenii noi și să descopăr, în definitiv, lucruri care îmi folosesc mie ca persoană. Bonus au avut și cafea bună, na!



La prima zi de curs s-a vorbit printre altele despre o problema de care am zis că MUSAI trebuie să scriu și pe blog. Mai exact despre cele 4 rezervoare interioare și cum că, având aceste rezervoare goale, nu ai ce să dai nici ca profesor, dar nici ca om în general în interacțiunea de la om la om.

Cele patru rezervoare sunt: rezervorul fizic, rezervorul psihic, rezervorul emoțional și rezervorul sufletesc. Chiar ne-a spus să ne gândim la câteva idei de a umple aceste rezervoare, iar eu aș fi avut liste întregi de zis, dacă nu s-ar fi terminat cursul în ziua aceea.

Din ce ni s-a spus la curs:

”Înainte de a fi lider pentru alții este necesar să îți fii propriul lider.”

”Self-leadership-ul constă în a fi conștient de cele 4 rezervoare (mental, emoțional, fizic și spiritual) și de a face acele activități care garantează că fiecare rezervor este pe plus în permanență.”

”Pentru a rezista și a produce schimbări este important să îți alimentezi rezervoarele, altfel nu poți produce schimbări.”

Ce-i drept, e greu când omiți să-ți faci plinul acestor rezervoare. Suntem oameni, în definitiv. Suntem compuși din multe planuri și e spre folosul nostru să fim într-un echilibru. Altfel, oricâtă bunăvoință sau motivație am avea în a merge mai departe în viață, a ajuta și a fi de folos, nu avem cum. Văd toată povestea asta ca o fântână secată în care tot arunci găleata să scoți apă...

Câteva idei cu care cred eu că putem umple aceste rezervoare.

Rezervorul mental

  • lectura, discuțiile cu persoane care fie îți stimulează mintea, fie cu care rezonezi în idei
  • odihnă, somn suficient


Rezervorul fizic

  • mișcarea, plimbarea sau activitățile în natură, mâncare sănătoasă


Rezervorul emoțional

  • comuniunea cu oamenii, dăruirea, contactul cu persoanele dragi, iar în ceea ce mă privește, contactul cu copiii


Rezervorul sufletesc

  • rugăciunea și alte activități care ne pun în legătură cu Dumnezeu
Ideea aceasta cu cele 4 rezervoare s-ar regăsi în cartea autorului Stephen Covey - Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace. Carte pe care nu am citit-o încă, dar poate urmează.

Voi ce idei aveți pentru umplerea acestor rezervoare? Aștept păreri :)

Cu gânduri bune,

Irina de la mare

1 comment:

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...