Tuesday, May 30, 2017

Ce e ACUM sub nasul tau?

Cel mai mult pe mine mă obosesc perioadele de confuzie în ceea ce mă privește. Când nu știu ce trebuie să fac, dacă e bine ce fac, când nu știu ce simt, ce-mi place, ce pot, cine sunt... :(Dar, tot gândindu-mă eu la acest ”ce trebuie eu să fac?”, mi-am dat că totul e atât de obositor cu acest proces de deslușire a ce e bine pentru mine și pentru viitorul meu, încât am zis că poate ar trebui să aplic o metodă pe care o aplic în cazul activităților de la serviciu sau al activitățile casnice. 

Adică, rezolvă ce e în fața ta. Ia lucrurile cum sunt ele ACUM. Mergi pe drumul pe care ești ACUM. Ocupă-te de primul lucru care e la îndemâna ta, în fața ta, sub nasul tău.

Exemple concrete:
 • Știu că în casă ar trebui să aspir/mătur. Dar mai vizibil decât faptul că nu am casa măturată e faptul că în chiuvetă sunt vase nespălate. Deci spăl vasele, ele îmi sar în ochi.
 • Am în plan tot felul de idei creative, dar eu mi-am pregătit pe masa de lucru un mic proiect care să-mi dea curaj și avânt spre lucruri mai mari. Deci nu scot alte materiale pentru alte proiecte, ci mă apuc de cel care e sub nasul meu, cel care e la îndemână. (Aici trișez un pic, pentru că îmi place așa mult să pregătesc lucrurile pentru o (altă) activitate, încât mă duc și le grupez la un loc, dar apoi le ascund în dulap până termin ce e în lucru momentan.)
 • Îmi doresc să merg la sală să fac antrenamente mai solicitante, sau să merg să alerg, sau să mă mai înscriu la un alt curs de dans. Dar acum, azi, am sub nas bicicleta pe care mi-am achiziționat-o pentru nu a nu mai avea NICI O SCUZĂ pentru a nu mai face mișcare. Așa că mă urc pe ea, pun căștile cu muzică în urechi, sau iau o carte (mda, o carte!) și fac 5 sau 10 minute de mișcare. Sau fac ceva energic prin casă, spăl prin baie, mătur în loc să aspir, spăl pe jos cu o cârpă în loc de a da cu mopul etc.
 • Îmi doresc un alt job. Nici nu știu exact ce anume, dar am multe frustrări la capitolul acesta. DAR, am un job acum, am un venit sigur lună de lună, mediul nu e rău, ba chiar am ajuns să mă plâng că mă cam plictisesc pe aici... Deci trebuie să fac ceea ce e acum sub nasul meu, să mă trezesc dimineața, să mă duc să-mi fac munca pentru care sunt plătită, să-mi dau silința, să-mi folosesc creativitatea și să vin cu idei noi și, simt eu, când voi merita mai mult, voi primi mai mult (alt loc de muncă).
 • Cursul de dansuri grecești mi-a scos din mine multe mizerii. Am să povestesc cândva, poate, dar nu acum. Însă o chestie generală a fost că am vrut să fug de ce a scos cursul din mine, să mă eschivez, să fac pe lașa, să cred cu tărie în continuare că nu pot, că nu-s capabilă, că nu știu, dar tot ceva din mine m-a împins mai departe. Am făcut ce a fost sub nasul meu. M-am dus la cursuri, m-am dus la evenimente, m-am dus și am dansat, m-am dus și m-am afișat, m-am dus și m-am confruntat cu frustrările din mine. Că am avut nopți albe înainte sau după, că am slăbit vreo 4 kg în nici 2 luni doar pe fond psihic... ce mai contează când îți depășești din limitări?
 • Îmi doresc mult să fiu cu cineva, într-o relație. Dar nu relația e scopul, ci scopul e de a iubi și a fi iubită, de a avea o familie a mea, un sprijin în viața. Însă, acum, nu am acest om, deci va trebui să fac ce e sub nasul meu. Ce e sub nasul meu? Să iubesc pe cei care îmi ies în întâmpinare, cei care sunt sub nasul meu acum: colegii, familia, oamenii de pe stradă, oamenii cu care intru în contact în diferite locații, copiii de la școală, șefii, oamenii din parohia mea, colegii de la curs, pe părintele duhovnic, pe cei trecuți la cele veșnice... E mult de lucru, zic eu :)
 • later edit: mi-am mai adus aminte de o chestie. Încă de când am terminat facultatea în 2008, mi-am dorit să mai studiez ceva, dar între timp, în afara de un masterat și 2-3 cursuri de formare, n-am făcut nimic. Deci eu an de an mă frământ cu ideea de un nou curs, o nouă specializare, o nouă facultate, dar fără să fac ceva pentru că-s prea confuză. Dacă ar fi să aplic ideea din aceasta postare și să fac ceva ce e sub nasul meu acum, vă zic sincer că mi-ar trebui un curs de formator și un curs de contabilitate primară. Ce simplu pare acum! :))
Aecstea fiind zise, am să mă axez pe ACUM și pe CE E SUB NASUL MEU de aici înainte.

Aș fi curioasă să știu care e ACUM-UL tău și ce ar fi sub nasul tău în momentul de față care poate fi rezolvat?


Cu prietenie,

Irina

7 comments:

 1. Frumoasă listă şi bun plan de organizare! Şi la mine funcţionează la fel, trebuie să le iau pe rând, să nu mă avânt în zece direcţii deodată! Numai că ceea ce funcţionează acum funcţionează din mai multe direcţii şi de-aici apare mica frustrare că vreau să le fac pe toate bine şi toate să dea rezultate bune! Eforturile acestea merită din plin, ne fac oameni rotunzi, cu bogată experienţa de viaţă! Poate noi nu o vedem acum uitându-ne în oglindă, dar o vor vedea alţii şi se va vedea din ce în ce mai mult cu trecerea timpului. Să te adaugi şi pe tine pe listă la ultimul punct fiindcă doar iubindu-te înainte de a-i iubi pe ceilalţi vei reuşi, de fapt, să iubeşti cât mai mulţi oameni. Şi de-acolo vin multe altele, îndrăzneala de a fi, de a face lucruri noi, de a îndrăzni mult mai mult. Îmi place să citesc astfel de articole scrise de oameni frumoşi care fac atât de multe pentru ei!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulțumesc frumos, Mihaela pentru gândurile tale faine! Sunt total de acord cu tine! Și așa e, doar umplându-ne nouă mai întâi rezervoarele interioare, avem de unde da și altora. Dintr-o fântână seacă nici pământ nu poți scoate! Am să mă gândesc să văd ce pot trece la punctul ”eu”, mai ales că am zis că voi inaugura categoria ”self-care” pe blog... Spor în toate și mulțumesc de inspirație!

   Delete
 2. eu am ajuns la concluzia ca mai trebuie lasata si casa neaspirata, sa poti face ce-ti doresti...stii...acum 4 ani am pierdut un prieten bun si de atunci simt ca nu mai am timp pentru tot ce am de facut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Off, asa e, timpul trece pe langa noi si noi suntem obsedati de sters praful si altele...

   Delete
 3. Acum n-am chef de scris si as iesi la o plimbare, dar cum sub nasul meu este laptopul o sa scriu un articol dupa care voi iesi pe afara. Daca as iesi acum din casa banuiesc ca m-ar batea soarele-n cap suficient cat sa nu mai am deloc chef de scris :))

  ReplyDelete
 4. wow, ce fain e planner-ul tau din poze! la mine am un caiet in care imi scriu ideile, schitez niste pasi, nu ma tin dar cand sunt in deriva mai reiau caietul si vaz ca da, am ceva restanta!

  ReplyDelete

Gânduri pe puncte

Încep aceste gânduri cu unul legat tot de școală și de generațiile noi de copii. Am observat un fenomen. Elevii ai căror părinți au avut d...