Monday, March 12, 2018

Keep it simple - Idei de a trăi mai simplu


Mă tot gândesc în ultima vreme la metode de a trăi mai simplu, cu mai puține chimicale, cu mai puține reziduri, cu mai puțină plăsticăraie și mărunțișuri inutile în viața noastră. Deși poate metodele mele nu-s nici nou, nici wow, mai jos trec ceea ce îmi vine în minte acum ca idei de a trăi mai simplu, mai auster, mai de chilie așa :P. Aștept și alte sugestii!


 • în loc de oțet - lămâie (coaja e biodegradabilă, sticla de plastic nu)
 • produse ambalate în hârtie, în loc de plastic. Săpun în ambalaj de hârtie, chibrit în loc de brichetă, produse luate vrac din piață în sacosă adusă de acasă, în loc de produse gata ambalate. Deși, dacă vrei să iei o bucată de brânză de la un comerciant de produse lactate, în loc de una gata amabalată dintr-un supermarket, ți-o dau acasă tot într-o pungă de plastic, hihi.
 • pixuri reîncărcabile, sau, ideal, stilouri :D și creioane
 • mancat cât mai simplu și gătit de la bază, fără semipreparate, produse congelate etc.
 • conservăraie, pus chestii pe iarnă la congelator (știu că n-ar fi sănătos, dar cred că e mai sănătos decât produsele congelate luate din supermarket-uri). Anul acesta am trăit o chestie foarte ciudată. Am avut o perioadă mai delicată dpdv financiar, am făcut investiții costisitoare, am avut datorii și facturi destul de mari și am limitat și eu unde am putut, adică am mâncat mai frugal o vreme. Într-o zi eram într-un magazin și aș fi vrut să iau ceva la borcan, gogoșari sau ardei capia, nu știu ce, dar mi s-a părut scump și am avut așa un sentiment de frustrare că îmi pun problema asta... Ideea e că și când sunt în echilibru financiar, tot nu-mi vine ușor să dau 15-20 de lei pe un borcănel de ceva care știu că ar fi de 5-10 ori mai ieftin dacă l-aș fi preparat, pregătit eu...
 • înlocuit produse cosmetice cu produse mai naturale, unt de shea sau cocos în loc de cremă de corp, săpun în loc de geluri de duș etc.
 • produse realizate în casă pentru curățenie în loc de 10 de tuburi cu diferite soluții.
 • nuci de săpun în loc de detergent
 • abținut MAXIM de la cumpărat complusive, în special haine și încălțăminte. Purtat până devine nepurtabil ceva, apoi investit într-un produs de calitate, deși am avut niște experiente ciudate cu pantofi de piele spre exemplu și experiente bune cu chinezării super ieftine din materiale sintetice. Mi-am luat niște balerini de la Marelbo, în care îmi transpirau înfiorător picioarele și îmi provocau și neplăceri olfactive, deși eu zic că-s destul de scrupuloasă cu igiena. La fel am pățit-o cu niște sandale din acelea cu talpă ortopedică, tip Scholl, în care, deși piciorul era la ”aerisire”, aveam iar accidente olfactive înfiorătoare. Cu sandale și pantofi din material sintetic a fost foarte bine, în schimb.
 • to be continued...
Cu drag și dorință de mai simplu,

Irina

P.S. Alte postări despre o viață mai simplă puteți citi și AICI.


2 comments:

 1. Nice! Sunt perfect de acord cu tine, eu sunt nebuna care refuză mereu pungi şi sacoşi...deşi mi se spune că sunt gratuite. Şi eu spun că nu asta este problema, dar nu am ce face cu ele. Şi apropo de brânza la vrac (general vorbind), am văzut că prin afară, oamenii care vor să trăiască mai aproape de conceptul de "zero waste", nu se sfiesc să meargă la shopping inclusiv cu propriile lor casolete şi sticle, în care să pună produsele la vrac. Deci ai putea încerca şi asta, mergând special cu maşina, că o să ai super multe chestii.
  Apropo, o fostă colegă de facultate, care acum locuieşte în Japonia, a creat site-ul Zero Waste Japan sau aşa ceva (link-ul http://zerowjp.wixsite.com/zwjp/home). Poate găseşti acolo idei, care să te inspire.

  ReplyDelete
 2. bine ai venit pe drum. Hai, e posibil :).

  ReplyDelete

Acum...24.06.2019

Experimentez... ...scrisul pe blog de pe telefon :)). Am laptopul virusat, iar la job e imposibil să te mai concentrezi pe orice din...