Tuesday, November 27, 2012

Gradinaritul - experienta mea

Am reusit sa incropesc un mic calendar privind postarea pe blog. Aveam foarte multe idei care necesitau un mic plan. Asa ca ziua de marti va avea cateva subiecte pe care vreau sa le ating, iar unul din ele e gradinaritul.



Am avut experienta unui job de birou cu cele noua ore de rigoare de stat in fata calculatorului, plus orele de acasa in care credeam ca ma "relaxez" navigand de aiurea pe internet, deci tot la calculator. Stand toata ziua "inchisa" la lucru si acasa tot in virtual ajunsesem sa idealizez imaginea aceasta a omului liber de la tara, care munceste in aer liber, care se bucura de timp la discretie si tot asa. Viata mea s-a asezat de asa natura incat dupa experienta jobului de birou am ajuns sa locuiesc la casa, unde aveam/am o portiune destul de mare de pamant unde plantam clasicul... gazon. Asa ca mi-am pus ambitia sa-mi fac si eu o gradina, sa pun in practica acel ideal la care visam pe vremea cand eram "inlantuita" la job. Gradina a fost doar un hobby (pe care sper sa-l repet la anul) care mi-a testat pe viu ideea de "omul liber de la sat" si de pe urma caruia am cateva idei (pe care as fi vrut sa mi le spuna cineva inainte sa incep aventura mea):
  • munca pamantului nu e o joaca. E nevoie de angajament, e nevoie de rezistenta fizica, e nevoie de determinare. Sa sapi pamantul e greu, sa plivesti gradina e greu, sa uzi la furtun poate dura o vesnicie.
  • inainte de a incepe, fa-ti o lista cu ce ai vrea sa plantezi si documenteaza-te ce "vrea" fiecare planta in parte. Nu planta la nimereala, dupa ureche, sau in joaca. Testeaza cu cap.
  • nu te arunca pe sute de hectare cand nu ai nici uneltele necesare de lucru, nici bani sa investesti in ele, nici persoane dispuse sa te ajute la munca. Pentru inceput o mica bucata de pamant e ok.
  • nu renunta cand dai de greu :).
  • ambitioneaza-te sa lucrezi dupa un program. Asta vara nu se putea lucra dupa ora 8-9 dimineata cu toata bunavointa din lume, asa ca ar fi fost indicat sa ma trezesc devreme sa pot face ceva in gradina, ceea ce nu am reusit mereu.
  • sa iti faci propriile rasaduri implica sa ai ceva SPATIU la dispozitie, cu lumina naturala si  temperatura constanta. Daca nu ai asa ceva, nu iese nimic.
Poate nu am reusit sa acopar toate problemele cu care m-am intalnit in mica mea experienta, dar aceste idei mi-au venit acum. Anul viitor, daca voi mai avea cele necesare, vreau sa fac totul un pic mai organizat, iar postarile de pe acest blog sper sa ma ajute in acest sens.

3 comments:

  1. Irina, ce frumos ai insirat cuvintele ...
    De 13 ani de cand am plecat din tara nu m-am mai intalnit cu gradinaritul dar, daca Dumnezeu ajuta si ne reintoarcem cat de curand, in prim plan am aceasta idee a gradinaritului. Noi de copii am trait cu gradina in curte si sper sa-mi reamintesc toate detaliile :))
    Sfaturile tale sunt Ok!!!!

    ReplyDelete
  2. Corina, sa va ajute Dumnezeu. De ce sa mint? E si frumos si relaxant lucrul in gradina uneori, plus ca e un sentiment deosebit cand gusti dintr-un frunct sau o leguma care a fost din gradina muncita de tine.

    Irina, ma bucur ca ai gasit folositoare sfaturile. Ar mai fi de zis, doar sa-mi mai amintesc una-alta si le voi nota aici.

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...