Thursday, December 6, 2012

Cum sa petrecem mai putin timp in fata computerului?


Nu stiu daca sunteti ca mine, dar din ce am citit pe internet majoritatea celor care petrec mult timp la calculator se confrunta cu aceeasi problema - prea mult timp on-line, indiferent daca stam mult la PC prin natura serviciului, sau nu. Te pui la calculator cu un gand, vrei sa faci ceva specific si te trezesti dupa jumatate de ora, timp in care te-ai plimbat pe Facebook, pe Pinterest, pe forumuri, pe bloguri, etc., ca faci cu totul ALTCEVA decat ce ti-ai propus. Ce putem face? Mai jos am sa traduc un articol in care se trateaza problema aceasta (incerc sa-l adaptez pentru ca pe alocuri este extrem de ironic).




"Draga Internet, cat te iubesc. Materiale inspirationale la discretie, continut ilar si toti acei oameni grozavi care sunt la un click distanta. Mi se pare grozav. Internetul este in topul celor 5 Concepte Abstracte Cu Care M-as Casatori. 

Petrecem o gramada de timp pe site-uri inutile in timp ce am putea face ceva mai bun. Stim cu totii ca a-ti verfica adresa de e-mail  la fiecare 5 minute nu este nici eficient, nici productiv. In fapt ne suprastimulam creierul cu o gramada de lucruri inutile (ceea ce iti va face mintea mai putin agila pentru restul zilei), totodata procrastinand in privinta lucrurilor cu adevarat importante, plus ca pierdem mult timp pe care l-am putea aloca unor activitati mai amuzante, mai creative si mai grozave.

Cand vina vorba de dependenta de internet, eu sunt un caz grav, deci trebuie sa-mi usurez acesta problema de a nu mai fi pe internet. Iata mai jos cateva idei prin care puteti incepe sa reduceti Timpul de Internet si sa incepeti sa aveti un Timp de Viata Reala (am auzit ca este chiar distractiv, sa stiti!).

Stinge computerul cand nu-l folosesti. Saracul meu calculator este mereu deschis. Chiar sunt surprinza ca n-a ajuns inca risc de incendiu. Din acest motiv incerc sa-l inchid cand nu am un motiv serios pentru a il folosi. 

Noteaza ce vrei/ai nevoie sa faci on-line inainte de a intra on-line. Cand stiu ca trebuie sa-mi verific e-mailul, sa gasesc cea mai scurta ruta catre un restaurant sau sa plang asupra situatie mele bancare, pot fi on si off-line destul de repede. Chiar daca vreau sa trec prin lista mea de bloguri preferate pot face asta in aproximativ o ora. Cand am o lista despre lucrurile pe care vreau sa le fac langa mine, imi este usor sa tai de pe lista ce am facut si sa nu ma pierd in labirintul Wi-Fi pe care l-am creeat in mod accidental pentru mine. Asa ca fa o lista: Pentru ce esti pe internet? Bloguri? Moda? Sa gasesti o reteta buna? Fa o lista, intra on-line, fa-ti treaba, treci pe off-line. Ceva in genul sa folosesti computerul asa cum se intentiona odata.

Limiteaza-ti timpul de navighare. Seteaza un ceas de bucatarie pentru 30 de minute. In acest timp poti sa-ti faci de cap pe Facebook, Tumblr, etc., dar dupa aceste minute ai grija sa te intorci inapoi in viata reala, ok?

Dadaca de navighare. Eu folosesc Safari si nu exista o dadaca Safari, dar Google Chrome si Firefox au aceste bone virtuale: acestea sunt niste aplicatii pe care le poti instala in browser-ul tau si care iti blocheaza timpul de navighare pe site-uri specifice (Facebook, Twitter, Gmail) sau care blocheaza intreg internetul pentru tine dupa orele pe care le-ai setat.

Fa-l cat mai putin vizibil. Sterge scurtaturile de pe desktop. Prin asta nu vei mai avea un "reminder" vizual si cu cat depui un efort mai mare in a da drumul la browser-ul de navighare, contul de Facebook, e-mail, cu atat mai putin vei fi tentat sa o faci in momentele in care te grabesti sau ai un termen limita.

Stabileste zile sau ore fara internet. Inchide router-ul wireless daca e nevoie. Stabileste ore fara internet acasa sau la locul de munca de la 9 la 11 sau de la 13 la 15. In felul acesta nu vei mai fi distras. Vei fi uimit de cat de productiv poti deveni in orele respective; cand sunt in cafenele fara internet imi fac cea mai mare parte din treaba si nu glumesc. Totodata aceste pauze pot da dependenta: in curand le vei dori in mod nebunesc!

Literalemnte stai deoparte de electronice. Am un obicei tare prost: verific totul din secunda in care m-am trezit. De obicei chiar aloc cateva minute de navighat pe Tumblr in rutina asta de dimineata, ceea ce este prostesc luand in considerare ca am lucrurile mai importante de facut cu rutina mea de dimineata. Din acest motiv acum imi las tableta si laptopul in living cand merg la culcare si imi iau doar telefonul cu mine deoarece il folosesc si pe post de alarma. Pentru moment este doar o amanare a contactului cu ele, dar este tot un progres. Ma straduiesc sa nu ma ating de nici un obiect electronic pana dupa micul dejun la un moment dat.

Pune-ti internet pe telefon. Atunci cand ai un telefon cu care sa verifici lucruri minore cum ar fi : ore de film, mail-uri importante, trasee rutiere, vei fi mai putin tentat sa pornesti computerul si sa te pierzi acolo cu orele.

Ce mai ajuta este si a dezvolta un hobby care nu implica un computer cum ar fi: lectura, dansul, alergatul, gatitul, etc."

5 comments:

  1. vă mulțumesc, blog-ul dvs. este foarte frumos și informativ, Chiar îmi place și i se pare foarte util si interesant, eu sunt vizită la timp prima acest blog si mi se pare foarte frumos, acum i-am de gând să-l împărtășească cu prietenii mei sperăm că ei vor dori, de asemenea ea, păstrați-l în sus
    apreciat

    ReplyDelete
  2. Ma bucur ca va placut si va mai astept!

    ReplyDelete
  3. ce ai scris aici ar trebui sa invat pe de rost :)

    ReplyDelete
  4. daaa! ce bine mi-a facut sa recitesc si eu ce am scris aici. o parte le fac, o parte nu...

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...