Wednesday, January 2, 2013

Miercurea - ziua anti-procrastinare


Conform Fly Lady, ziua de miercuri este ziua anti-procrastinare

"In aceasta zi avem in vedere lucrurile pe care le-am tot evitat. Te poti folosi de aceasta zi ca sa te ocupi de ceva ce ai tot amanat pana acum. Poti face lucruri cum ar fi:
  • programari la doctor
  • finalizarea unui raport pentru munca
  • sa lucrezi la un proiect cu copilul tau
  • sa cureti acvariul

Poti face orice are nevoie de atentia ta. Aceasta este ziua in care pui capat amanarii." 

Personal am o lista teribil de lunga de lucruri pe care le-am tot amanat, pe care le-am dosit prin diverse unghere ale mintii si ale camerei mele cu ideea ca le voi face "candva". Unele s-au strans de ani de zile, spre rusinea mea. INSA o parte din ele au fost atacate incepand cu luna trecuta, cand am luat la rand  lucrurile pe care trebuie sa le fac, pot sa le fac si vreau sa le fac, dar si pe cele cu nu trebuie sa le fac, nu pot sa le fac si nu vreau sa le (mai) fac. Aceasta miscare mi-a oferit o viziune de ansamblu asupra lor si o limpezime in ganduri (chiar daca mica, uneori inca ma simt coplesita de multitudinea de to-do-uri, care mi-ar umple vreo 3 ani din viata lejer).

Unele dintre aceaste lucruri neterminate au fost trecute pe liste de to-do, sau sortate la sange. Am ales sa fiu onesta cu mine si sa accept ca unele lucruri nu le pot face, nu-mi mai trebuiesc, nu le voi folosi nici modificate/adaptate. De fapt cred ca am aplicat cam aceleasi principii pe care le-am folosit cand mi-am sortat hainele, cartile si alte obiecte personale. Dintre aceste lucruri sunt unele care :

  • sigur imi vor folosi, 
  • sigur nu-mi vor mai folosi, 
  • tin prea mult la ele sa le dau. 


Acelasi lucru il pot spune si despre planurile, proiectele, ideile, activitatile incepute si lasate balta. Cu unele ma identific si acum - deci raman, unele nu-mi vor folosi nici acum nici pe viitor, deci pleaca, iar unele imi sunt prea dragi sa le abandonez, chiar daca nu incap in primele doua categorii, desi, in timp, se duc singure intr-o categorie sau alta.

Nu stiu daca am reusit sa structurez foarte bine cum vad eu ideea asta cu lupta contra procrastinarii si criteriile dupa care ma ghidez. Pentru mine lupta contra procrastinarii e o lupta comuna cu dorinta de simplificare a vietii in care vad incluse laolalta si lucrurile fizice (obiecte), dar si cele ce sunt la nivel de idee (planuri, proiecte, sperante, dorinte, etc.).


Astazi eu am luptat contra procrastinarii facand un conspect la istoria artei care-mi va trebui in vara la examen. Mi-am setat un program de care voi scrie cat de curand aici, care te cronometreaza in functie de cate minute vrei, apoi iti suna de pauza de 5 sau 10 minute, in functie de cum optezi. Treaba asta m-a motivat apoi sa fac mai multe, cum ar fi sa trec in concret ideile de postari de blog, sa citesc un capitol dintr-o carte care era la capitolul "candva" de ceva luni, am scris un email important pe care urmeaza sa-l trimit si... ziua nu s-a terminat :).

DAR, recitind ultimele randuri trebuie sa semnalez o capcana. Cand ne gandim ca, gata, azi fac ceva ce am tot amanat de atata vreme, exista riscul sa vina buluc TOATE lucrurile amanate de atata amar de vreme care se cer acolo pe lista. Cel putin in cazul meu asa este, simt ca trebuie sa rezolv si una, si cealalta si tot asa. Cel mai simplu e sa fie trecut un singur lucru, sau 2-3 si rezolvate acelea.

M-as bucura sa impartasiti cu mine cateva idei pe care doriti sa le finalizati astazi,cateva lucruri pe care le-ati tot amanat pana acum din diverse motive si/sau sa va alaturati zilei anti-procrastinare.

6 comments:

  1. Super! Irina, esti o comoasa in blogosfera. Dupa ce mi-ai bagat in cap aia cu "fa si ce este in plus" de nu mai scap de ea :)) acum mi-ai bagat-o si pe asta cu miercurea anti-lene de care chiar aveam nevoie. Deocamdata sa zicem ca azi am facut ordine in sertarul cu sacose si pungi fel de fel. Nu-mi place sertarul ala si parca nu-i mai venea randul niciodata. Nici azi nu stiu ce m-a apucat, dar uhhh, bine ca am facut-o! Tot azi mi-am facut back-up-uri la postarile de pe blog, alta treaba plictisitoare, dar care era in plan demult si o tot amanam. Si tot azi imi propun sa incep sa scriu sau macar sa fac fotografiile pentru o postare pentru blog referitoare la un "proiect" care mi-e tare drag si despre care nu am apucat sa scriu inca. Si tot azi ar trebui sa fac o lista de prioritati si socotelile aferente.
    Uite cum mi-ai dat tu de treaba :))
    Multumesc! Pup.

    ReplyDelete
  2. si eu am o lista cu lucruri amanate, si am inceput sa rezolv din ele.Primul lucru a fost ordinea in acte si chitante, am un an de cand ma invarteam pe langa ele si imi era groaza sa ma apuc de treaba, dar mi-am luat avant :)) si am facut-o si pe asta.

    ReplyDelete
  3. Eu vreau sa craftuiesc mai mult si tot m-am plans ca nu am timp...ceea ce nu e totalmente adevarat...mi-am dat seama ca nu prea am energie! Asa ca in plan este sa ma caut metode de a ma energiza si automotiva!

    ReplyDelete
  4. Aa, cu problema asta m-am confruntat si eu. Aveam impresia ca ziua are prea putine ore ca sa pot face ceva, dar cand m-am pus pe lucru am vazut ca se poate face ceva, orice. Iar "ceva, orice" e cu mult mai mult decat nimic. Si la mine e mai mult de automotivare, pofta de lucru si lucru propriu-zis, care se alimenteaza reciproc in ceea ce ma priveste.

    ReplyDelete
  5. Iuliana, ma bucur ca te-am motivat! Si uite asa ma motivezi si tu pe mine pentru postari viitoare, ma bucur sa vad ca ideile cu care rezonez eu sunt de folos si altora. Asta ma face sa mai caut si sa mai scriu!

    Spor la tot ce ti-ai propus!

    ReplyDelete
  6. Irina, ma bucur ca te-ai alaturat si tu la ziua "anti-lene" :)). Si eu am unele chestii care le aman cu inversunare, imi vine sa-mi pun mainile in cap cand ma gandesc la ele, dar si cand le rezolv simt ca am cucerit Everestul...

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...