Thursday, April 4, 2013

Metode personale de sporire a productivitatii


                                        

Ma gandeam ca ar fi bine sa scriu si despre metodele de sporire a productivitatii si/sau gestionarea timpului, care au avut efect in cazul meu. Nu sunt multe, dar cred ca mi-ar prinde bine sa fac o lista a lucrurilor care functioneaza in cazul meu, iar in timp s-o maresc. Deci am mai mult spor intr-o zi cand si daca:
  • ma culc devreme, maxim ora 23 si dorm 8 ore;
  • nu deschid la prima ora nici un device electronic. Cu cat primul contact cu torentul informational e mai tarziu, cu atat mai bine ma simt;
  • incep ziua, dupa rugaciune, cu o activitate care ma relaxeaza. Un fel de... ia o pauza inainte sa incepi orice altceva. La mine pauza aceasta a insemnat o cafea mica si cateva pagini dintr-o carte buna.
  • iau o pauza de 2-3 ore de la calculator inainte sa ma duc la culcare, in cazul in care se poate acest lucru. Personal m-a ajutat sa ma odihnesc mai bine si sa ma adun de pe unde eram cu mintea. E valabil si pentru cei care sunt fani TV;
  • cateodata fac activitati care sa implice activitate mentala zero. Pun o muzica linistitoare la mp3-player si impletesc la un fular, asta tot inainte de culcare;
  • citesc mereu, daca pot, inainte sa ma culc. Dar nu faceti ca mine, sa va luptati cu Mos Ene, ca sa mai aveti timp de inca o pagina, si inca o pagina, si...
  • fac curat pe birou, bag inapoi in dulap ce am scos peste zi si, daca pot, imi pregatesc hainele pentru a doua zi.
Cam acestea au fost metodele care ma ajuta fie sa am mai mult spor intr-o zi, fie sa ma pot organiza mai bine cu timpul. Intentionez sa maresc lista in timp, daca mai gasesc idei care sa functioneze. Daca aveti vreo idee care are succes in cazul vostru, m-as bucura sa o impartasiti cu mine printr-un comentariu lasat la aceasta postare.

11 comments:

  1. eu nu prea lucrez seara, dar imi place sa citesc.La fel si eu, am alt tonus si spor cand imi incep ziua cu rugaciune- macar cu cateva metanii.

    ReplyDelete
  2. Nici eu nu prea lucrez noaptea, evit pe cat posibil, dar depinde de starea mea: uneori am energie seara, alteori nu am... nu am o regula fixa. Si asa e, e altfel cand ii acorzi macar cateva minute dimineata lui Dumnezeu... parca se aseaza altfel ziua.

    ReplyDelete
  3. Metodele sunt bune, si in afara de cateva pe unele mai greu le pot respecta;cand ma "prinde" cate o carte sau bloguit-ul ma apuca si 2 noaptea, imi trece somnul...si culmea ma trezesc mai odihnita ca dupa 8 ore;insa se resimte dupa 2-3 zile!Asa ca sfsturi nu prea am...deocamndata!

    ReplyDelete
  4. Eu incerc sa traiesc in liniste...cat fac treaba in casa sau citesc, sau lucrez sa nu aud ici televizor, nici telefon, nici macar muzica...Abaterea cea mai obositaore e ca pot sta pe bloguri ore intregi, chiar si cate o zi de week-end. Dupa, ma simt cumplit de obosita, dar nu o oboseala placuta ca dupa munca.

    ReplyDelete
  5. Foarte bune metodele insirate de tine. Nici eu nu ma uit prea mult la TV, in schimb stau cam mult pe net :( Ar trebui sa mai lucrez la acest aspect!

    ReplyDelete
  6. Nicol, nici eu nu ma culc zilnic la ora 23, cateodata adorm pe la 1... spre rusinea mea, dar in principiu as vrea sa ma culc mai devreme.

    ReplyDelete
  7. Anca, si eu ca si tine prefer linistea, sau ceva linistitor pe fundal (o melodie, o emisiune la radio). Ma agita mult zgomotul, galagia... desi sunt situatii cand nu se poate altfel. Intr-o familie numeroasa momentele de liniste cred ca sunt mai rare. Si noi suntem multi in casa si doar dimineata si noaptea e mai liniste, in rest sunete din toate directiile :).

    ReplyDelete
  8. Anca, am omis sa-ti spun ceva. Eu tot il urmaresc pe dl.Virgiliu Gheorghe, i-am citit si cartile si in ultima vreme apare des prin diverse emisiune tv si radio. Dansul spune ca internetul/calculatorul, ca si televizorul induce o falsa relaxare, ai impresia ca te odihnesti stand in fata ecranului, dar de fapt te secatuieste mental. Eu am simtit asta pe pielea mea si acum incerc sa echilibrez acest aspect si e mult mai bine.

    ReplyDelete
  9. Adriana, multumesc! Ca si tine si eu... TV deloc, net... mai mereu :)).

    ReplyDelete
  10. Am renuntat la tv si cablu ( sper sa se vada si la factura electrica) - si da, am mai multe facute la sf lunii.

    ReplyDelete
  11. Arakelian, si eu urmeaza sa renunt la anonamentul internet/TV din noiembrie, pana atunci nu-l pot anula conform contractului. Sunt curioasa cum va fi :).

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...