Saturday, April 20, 2013

Semintele de dovleac

De curand mi-am cumparat o punga de 100 de gr de seminte de dovleac pentru o problema anume. Dar uitandu-ma un pic pe net am constata ca semintele de dovleac au foarte multe beneficii si proprietati curative.  Am sa le notez aici, poate imi vor folosi pe viitor.


  • seminţele de dovleac sunt energizante, vermifuge, afrodizia­ce, sedative, laxative şi antianemice. O cura cu astfel de seminte trateaza afectiunile prostatei, combate insomniile si simptomele determinate de lipsa fierului. De asemenea, terapia tine la distanta osteoporoza si pre­vine cancerul de prostata. Din aceste seminte se extrage un ulei care purifica organismul si calmeaza hiperexcitabilitatea nervoasa. 
  • Semintele de susan sunt bogate in calciu, magneziu, fier si zinc, putand fi adaugate in salate, sandvisuri sau peste cereale, dimineata. In plus, batoanele din susan sunt niste gustari excelente, conditia sa nu contina prea mult zahar. (Sursa aici.)


  1. Alungă insomnia. Bogate în triptofan, un aminoacid esential, semintele de dovleac combat stresul si insomniile. Daca te confrunti cu insomnii repetate, un ceai preparat din seminte de dovleac este mai eficient decat un pumn de pastile. Decoctul il prepari dintr-o lingura de seminte nedecojite, pisate si dintr-o cana cu apa. Lasa ceaiul sa fiarba cinci minute, indulceste-l cu miere si bea-l cu 30 de minute inainte de culcare. Urmeaza tratamentul  macar 14 seri la rand.
  2. Trateaza si refac pielea. Ca tratament adjuvant, o cura cu seminte de dovleac este indicata in caz de furunculoza, de seboree sau de matreata. Un consum de cate 20 de seminte crude pe zi, administrate inaintea mesei de pranz, asigura organismului necesarul de zinc pentru intrega zi. In plus, vitamina A continuta ajuta la imbunata­tirea vederii.
  3.  Protejează inima. Specialistii spun ca semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de magneziu, un mineral care contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular, prevenind infarctul. De asemenea, uleiul extras din seminte contine acizi grasi polinesaturati, care sunt un elixir pentru vasele de sange. O cura cu seminte de dovleac ajuta si la refacerea muschiului cardiac. Daca vrei sa-ti protejezi inima, consuma zilnic 80-90 de seminte crude, timp de o luna. In acest interval, elimina din alimentatie grasimile, preparatele prajite, produsele de patiserie si de cofetarie.    
  4. Remediu în afecţiunile prostatei. Datorita aportului de zinc, un mineral valoros pentru sanatatea prostatei,  semintele de dovleac sunt indicate in toate afectiunile acestei glande. Un leac foarte eficient se prepara astfel: se macina doua linguri de seminte cu coaja cu tot  prin masina de tocat nuci, apoi se pun la fiert intr-o cana cu apa. Ceaiul se fierbe 15 minute. Se consuma cate doua-trei cani pe zi, pana la atenuarea simptomelor.
  5. Calmează durerile date de guta. O cura cu seminte de dovleac este de mare ajutor bolnavilor de guta, deoarece contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Pentru calmarea durerilor, ei trebuie sa bea „lapte de bostan", un remediu care si-a dovedit eficienta în timp. O portie din acest leac se prepara din sase linguri de seminte pisate intr-un vas de lut, peste care se toarna, treptat, trei pahare cu apa clocotita. Laptele se strecoara si se bea cate un pahar inaintea meselor principale, vreme de  o luna.(Sursa aici.)
  6. Micsoreaza colesterolul rau (LDL). Semintele de dovleac sunt bogate in calorii datorita acizilor grasi mononesaturati (acid oleic) care ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau (LDL) si la cresterea colesterolului bun (HDL). Studii recente mai releva faptul ca o dieta bogata in acizi grasi mononesaturati previn afectiuni precum bolile cardiovasculare si accidentele vasculare 
  7. Reduc anxietatea. Semintele de dovleac au un continut ridicat de proteine de calitate si amino-acizi care se transforma in serotonina. In plus, semintele sunt o excelenta sursa a complexului de vitamine B-6. Consumul lor va imbunatati starea de spirit, reducandu-se anxietatea si irascibilitatea. 
  8. Sporesc imunitatea. Vitaminele si antioxidantii, precum magneziul, potasiul, calciul, fierul, zincul si seleniul din semintele de dovleac ajuta corpul sa se protejeze de infectii si de radicalii liberi. 
  9. Vindeca inflamatia tractului urinar. Cum bacteriile care stau la baza acestor probleme de sanatate sunt rezistente la clasicul tratament cu antibiotice, un remediu naturist este mai mult decat indicat.   Datorita faptului ca sunt bogate in vitamina E, semintele de dovleac au efecte pozitive asupra  vezicii urinare.(Sursa aici.)


Retete Formula-As:



Dietologii din Japonia pun semintele de dovleac (bostan) pe primul loc in tabelul produselor alimentare, deoarece ele contin 36-52% grasimi, vitamine, microelemente si, mai ales, zinc. Semintele de bostan previn sau lupta cu prostatita, cu constipatia si balonarea, sunt diuretice, intaresc muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism.

Pentru bolile enumerate se prepara "laptele de bostan". Un pahar de seminte se piseaza bine (ideal - intr-un vas de lut), pe parcurs se adauga - putin cate putin - 3 pahare de apa clocotita. Se strecoara, se stoarce bine terciul si se bea lichidul obtinut de trei ori pe zi, cate 1/2 de pahar, inainte de masa.

Ceai de bostan: O alta varianta, la fel de eficienta: doua lingurite de seminte rasnite se infuzeaza in 2 pahare de apa clocotita (de preferinta in termos). Se bea cate un pahar, de doua ori pe zi.

In caz de limbrici (viermi intestinali), se prepara un amestec din 30 g de seminte crude de bostan, cu pielita verde pastrata neaparat, 50-60 ml de apa si o lingurita de miere de albine. Se administreaza pe nemancate, cate o lingurita, timp de o ora, pana se consuma toata doza. Peste 3 ore, se bea un preparat purgativ, peste 30 minute se face o clisma. Pentru copii, doza de seminte este urmatoarea: 10-12 ani - 15 g, 5-7 ani - 10 g, 3-4 ani - 7,5 g; 2-3 ani - 3-5 g.

In cosmetica semintele de bostan se folosesc pentru imbunatatirea si improspatarea culorii tenului. Semintele crude se piseaza bine, se amesteca cu apa clocotita (1:10) si se fierb pana se obtine o pasta omogena care se aplica pe fata pentru 15-20 minute si se spala cu apa calduta. (Sursa aici.)

Sper sa va fie si voua de folos. Multa sanatate!

2 comments:

  1. Ce coincidenta, si eu le-am luat de curand, tot pentru o problema anume:) Sincer, nu ma inebunesc dupa gustul lor asa, crude, dar pentru ca stiu cate beneficii aduc, le amestec generos in cerealele de dimineata.

    ReplyDelete
  2. Chiar ca, coincidenta! :))

    Da, au un gust cam... ciudatel, cunosc persoane care nu le suporta de nici un fel. Dar amestecate in cereale, sau in salate cred ca nu se simt. Mie imi plac si asa si incerc sa mananc seara cam cat un pod de palma de seminte.

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...