Thursday, August 29, 2013

Managementul timpului - Imparte si cucereste

N-as stii sa zic inca ce metoda de organizare a timpului a avut un succes mai mare in cazul meu. Dar una care s-a dovedit a fi extrem de eficienta a fost impartirea activitatilor pe care le aveam de finalizat in patru categorii. Impartirea era astfel:

Urgent si Important
Urgent si Neimportant
Neurgent si Important
Neurgent si Neimportant

La categoria "Urgent si Important" de obicei trec activitatile care trebuiesc realizate cat mai repede, cat mai urgent. Broastele mari si urate pe care daca le inghiti la prima ora, poti sa spui ca ai facut ce era mai greu pe ziua respectiva. Aici eu trec problemele legate de acte, comenzi pe care poate le am, cumparaturi pe care trebuie sa le fac si care m-ar ajuta sa ma apuc de proiecte importante (daca imi lipsesc panze pentru tablouri, sticla pentru icoanele pe sticla etc.). Tot aici am trecut si activitatile de gradinarit, pentru ca de obicei gradina nu prea sta dupa tine. Daca nu o uzi, sau nu o plivesti, risti sa pierzi rodul din ea.

La categoria "Neurgent si Important" sunt activitatile care sunt importante, m-ar ajuta pe termen lung finalizarea lor, dar nu "ard". Nu se intampla nimic daca trec cateva zile pana le duc la capat. Aici pot intra rufele care asteapta sa fie spalate, plata facturilor cu data scadenta, lucrul la un proiect pe care il avem de facut, invatatul pentru examenele viitoare etc.

La categoria "Urgent si neimportant" sunt activitatile care nu ar afecta nici un domeniu al vietii mele daca nu le-as duce la bun sfarsit, dar care sunt urgente. Eu aici trec activitatile pe care trebuie sa le fac cu proiecte aflate la jumatatea drumului, postarile pe blog (sunt importante, dar nu pica cerul daca nu le scriu cand imi propun, urgenta scrierii lor tine mai mult de ritmul pe care vreau sa-l dau blogului).

La categoria "Neurgent si Neimportant" sunt activitatile pe care as vrea sa le fac, dar nu necesita nici o graba. Aici sunt proiectele viitoare pe care vreau sa la incerc, cartile pe care as vrea sa le citesc, filmele pe care as vrea sa le vad etc.


De obicei pasii sunt urmatorii: intai imi fac o lista lunga cu tot ce-mi trece prin minte legat de lucrurile pe care trebuie sa le fac. Toate. De la curatenie in casa, vizite, programari la doctor, probleme nerezolvate, pana la planuri de viitor, postari pe blog si altele. Apoi iau o foaie si o impart in 4. In fiecare casuta scriu la inceput ce categorie e acolo si apoi distribui activitatile de pe foaia principala cu "to-do" pe lista cu categorii, in functie de importanta lor.

Metoda aceasta m-a ajutat sa realizez ca daca ma axez pe activitatile care imi plac si pe care eu le vad ca fiind urgente, dar nu sunt, risc sa nu fac bine pe termen lung. Atacand ceea e cu adevarat urgent si important, ramane timp si pentru activitatile mai putin urgente si mai putin importante si care imi fac placere, si reusesc sa tai cat mai multe "to-do-uri" de pe lista.

Sper sa va fie si voua de folos aceasta metoda de organizare a timpului si poate imi impartasiti din experienta voastra cu ea.

Spor maxima si bucurie in toate!


5 comments:

  1. Cred ca o sa incerc si eu varianta asta, suna interesant!

    Cred ca ar mai fi interesant un cod pe culori: urgent si important sa fie rosu de pilda, urgent si neimportant verde, neurgent dar importent roz si neurgent si neimportant bleu, asta asa ca exemplu!

    Cum e la noul job?

    Zi frumoasa!

    ReplyDelete
  2. Cred că ar trebui să adopt şi eu acest plan. Simt nevoia să fac puţină ordine în viaţa mea, să-mi stabilesc priorităţile şi să economisesc cât mai mult.

    ReplyDelete
  3. Raluca, sa-mi impartasesti cum va merge cu tehnica aceasta. Eu am gasit-o de folos. E bine sa adaugi si culori, depinde cum simti tu ca te-ar motiva mai mult.

    La job e bine, e abia prima saptamana :).

    Laura, e o idee buna sa incepi cu aceasta tehnica de managament a timpului pentru ca e foarte simpla si nu ai cum sa gresesti cu ea. Sa-mi spui daca a functionat!

    ReplyDelete
  4. Şi imprevizibilul unde-l încadrăm?!

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...