Friday, August 30, 2013

Viata mai simpla - Dusmanii din casa

"Poate fi gelul tau de dus, tricoul favorit sau tigaia in care iti prajesti cartofii - unele dintre produsele pe care le folosim zilnic sunt toxice. Afla care sunt ele si cu ce poti sa le inlocuiesti.



E greu de crezut ca folia de plastic in care iti impachetezi sandvisurile, covorasul de plastic din baie sau banalul detergent de vase sunt niste bombe cu ceas. Dar cercetatorii mediului sunt din ce in ce mai categorici atunci cand ne avertizeaza asupra pericolelor ascunse in obiecte familiare, pe care le folosim zi de zi. Ei sustin ca traim in adevarate bazine de chimicale, care ne bombardeaza cu toxine. Acestea s-au dovedit a fi cauza multor alergii, boli grave si probleme de fertilitate. Un studiu recent realizat de World Wildlife Fund sugereaza ca o substanta antibacteriana (triclocarban), gasita in mod frecvent in sapunurile de baie (lotiunile cosmetice), poate duce la probleme endocrine si cresteri aberante ale glandelor. In laborator, au fost raportate cresteri nefiresti ale organelor dependente de testosteron (prostata) la masculii de cobai hraniti cu triclocarban.

Asadar, e cazul sa intram in panica? Unii experti sustin ca aceste substane chimice sunt atat de bine studiate si folosite in cantitati atat de mici incat nu exista nici o cauza de ingrijorare. Pe de alta parte, stiti proverbul cu "paza buna...". Pana cand nu aflam mai multe, o atitudine echilibrata este cea mai buna dintre toate: nu cea in care ne dam viata peste cap in cautarea "oazei" perfect naturale, fara pesticide si poluanti, ci una in care alegem cat mai multe alternative naturale, atunci cand putem. Spercam ca ghidul nostru sa-ti fie util in aceasta calatorie...

IN CAMERA DE ZI SI IN DORMITOR - Mobilier, materiale textile, aparatura electronica.
Ce contin? Substante ignifuge, PVC. Unele covoare contin PFC - substante chimice organice, fluor-carbon, pe care le regasim si in unele produse de curatat si in hainele de ploaie (resping umezeala).
Care sunt riscurile? Rezistenta la foc este data de compusi chimici (hidrocarburi bromurate) responsabili de probleme hormonale si disfunctii tiroidiene. Un element din PVC (policlorura de vinil) poate mima hormonul estrogen din organism, iar unele studii sustin ca poate afecta fertilitatea masculina.
Ce alternativa avem? Ikea a eliminat hidrocarburile bromurate din procesul de productie, in timp ce Hitachi, Philips si Sony le-au exclus de la fabricarea monitoarelor TV. Toshiba nu le mai foloseste in aceeasi cantitate in laptopuri, care nu contin nici PVC. La fel si Apple, in iMac-uri.

IN BAIE - Deodorant, crema, sampon, sapun, pasta de dinti prosoape igienice si absorbante.
Ce contin? Deodorantele, cremele si sampoanele contin parabeni. Pasta de dinti si sapunul au in componenta triclosan. Produsele sanitare din hartie sunt albite cu clor.
Care sunt riscurile? Parabenii sunt conservanti folositi in produsele cosmetice pentru stoparea dezvoltarii bacteriilor si mentinerea stabilitatii compozitiei pe durate mai lungi. Studii recente au indicat prezenta de parabeni in tumorile sanului, fara a se preciza provenienta lor. Triclosanul omoara bacteriile, bune sau rele. Clorul este legat de dereglarea sistemului imunitar. Lauril sulfatul de sodiu se gaseste in majoritatea sampoanelor, spumantelor si sapunurilor. In combinatii, formeaza nitrati, cunoscuti ca substante cancerigene.
Ce alternative avem? Citeste etichetele produselor dermocosmetice. O gama fara parabeni este Herbagen, lansata de Genmar Cosmetics. Gama Gerocossen Activa Hydraferm are patru cosmetice noi fara parabeni sau uleiuri minerale. De asemenea, ultima gama Elmiplant nu continte parabeni si parafine. Incearca sapunurile Galador, produse de Sorostin, produsele Greenland sau Uretkram. Din cand in cand, spala-te pe dinti cu sare de bucatarie, alege pastele de dinti farmaceutice, din plante sau Logodent (www.life-care.ro).

IN BUCATARIE -Vase non-adezive, folie din plastic (autoadeziva), cutii si sticle din plastic, cutii de conserve.
Ce contin? Unele materiale antiadezive si ambalajele semipreparatelor (popcorn pentru microunde, pizza pentru acasa) contin PFC, o fluorocarbura toxica. Folia autoadeziva contine falati, iar sticlele de plastic si cutiile de conserva au bisfenol A.
Care sunt riscurile? PFC (perfluorocarbon) are potential cancerigen. Falatii au fost legati de cresterea numarului de cazuri cu defecte la nastere si astm. Bisfenol A ar putea sa duca la dezechilibre hormonale.
Ce alternativa avem? Foloseste vase din sticla, inox sau ceramica si arunca-le pe cele al caror material arata semne de deterioare. Foloseste hartie cerata pentru impachetarea diverselor produse alimentare. Evita sa introduci cutiile de plastic in cuptorul cu microunde. Foloseste recipiente de sticla pentru a bea apa, in locul celor confectionat din plastic sau al cutiilor din aluminiu.

IN DULAP - Detergenti, odorizante de camera, lumanari parfumate, vopsele, produse de curatat si lustruit.
Ce contin? Odorizantele de camera contin chimicale si parfumuri cu potential alergen. Detergentii au alkifenoli, iar produsele de curatat - amoniac, clor, hidroxid de sodiu, triclosan; cele de podele - PFC.
Care sunt riscurile? Parfumurile sintetice in cantitati foarte mari pot afecta functia hepatica. Amoniacul poate provoca iritatii ale traiectului respirator, alkifenolii genereaza probleme de fertilitate. PFC poate contribui si la afectarea functiei tiroidiene.
Ce alternative avem? Una ar fi sa apelezi la detergentii bunicii : otetul, sarea, bicarbonatul de sodiu si sucul de lamaie. Produsele de curatat naturale - prafuri, solutii si spray - gaseste in camele Alma Win si BioHaus de la Life Care.

IN TRUSA DE COSMETICE - Produsele de machiaj
Ce contin? Rimelul are in compozitie parabeni, la fel si rujul, care mai contine propylen glycol, acesta din urma gasindu-se si in compozitia fardului de obraz. Gloss-ul contine parfum.
Care sunt riscurile? Parabenii apartin grupului de substante chimice care produc anomalii in activitatea hormonala. Propylen glycol este o substanta sintetica folosita si ca antigel. Uleiul mineral si derviatele sale blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii. Parfumul e o combinatie de sute de chimicale, 24 dintre ele fiind recunoscute ca alergene de catre Comitetul European pentru Stiinta Cosmeticelor si Produselor Nealimentare (EUSC).
Ce alternative avem? Gama de machiaj Nvey Eco, din plante si minerale combinate cu extracte naturale botanice; gama Logona, realizata din plante certificate organic si coloranti naturali, fara conservanti, coloranti sau parfumuri sintetice, fara silicon, parafina si alte produse petrochimice."

Articol din revista Avantaje Iulie 2008

2 comments:

  1. Eu am inceput sa folosesc bicarbonatul si sunt foarte multumita. E un lucru bine cunoscut - toate produsele artificiale sunt nocive.

    ReplyDelete
  2. multumesc, foarte util!

    iar zilele trecute am auzit sau citit si despre bordul masinii care e din plastic si se supraincalzeste in perioada verii, trebuie aerisit foarte bine inainte de a intra in masina

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...