Tuesday, October 22, 2013

La intoarcerea din vacanta...

Plante pe care mi le doresc :

Guzmania - aproape ireala



Cu frunzele verzi, lungi lucioase si florile viu colorate, ca de ceara, iti poate lasa impresia ca este de plastic, desi este o planta reala. Florile guzmaniei dureaza mai multe saptamani, ceea ce nu poate fi decat un motiv de incantare. Se ingrijeste foarte usor si este ideala pentru geamurile care dau spre nord-est, deoarece nu suporta lumina directa a soarelui. De primavara pana toamna, o data la 2-3 zile, umple cu apa plata la temperatura camerei cupa formata de frunze si pulverizeaza intreaga planta cu apa pentru a mentine umiditatea. Iarna poate fi udata mai rar, o data pe saptamana.

Gloxinia - o multime de culori



Florile mari si catifelate care se ridica deasupra frunzelor matasoase ale gloxiniei reprezinta cadoul exotic ideal. Desi nu sunt parfumate, florile, simple sau batute, in forma de clopotel, compenseaza prin diversitatea culorilor. Acestea variaza de la albul cel mai pur pana la purpuriu si violet si pot fi simple, cu puncte pestrite sau cu mai multe culori pe aceeasi floare. Desi mai pretentioasa decat alte plante, cu putina atentie te vei bucura de flori saptamani la rand. Are nevoie de un loc luminos si de un sol bogat in nutrienti. Ai grija sa o uzi doar cand pamantul s-a uscat la suprafata si sub nici o forma nu uda frunzele si florile. Dupa perioada de inflorile planta intra in repaos, iar frunzele dispar complet. Nu arunca ghiveciul. Dupa doar doua luni, noi frunze isi vor face aparitia. Poate fi inmultita foarte usor, prin butasi de frunze.

Muscata - pentru cei nostalgici



Cu florile viu colorate si frunzele rotunjite si parfumate, muscata este un cadou ideal pentru cei nostalgici. Are nevoie de un loc insorit, in care sa nu fie deranjata de curentii de aer. Solul trebuie sa fie un amestec de nisip si turba, bogat in nutrieni. Ai grija cand o uzi, pentru ca nu ii place foarte multa apa. Asteapta ca pamantul sa se usuce intre doua udari. Nefiind o planta rezistenta la inghet, pe timpul iernii muscata trebuie tinuta in casa si udata mai rar. In general, muscata infloreste de primavara pana da primul inghet, dar daca sta in casa la lumina si la caldura, poate inflori si iarna. Pentru ca planta sa faca flori cat mai multe, indeparteaza florile ofilite si ciupeste-i varfurile.

Kalanchoe - simplu de ingrijit



Kalanchoe, in culori tipatoare, este cadoul perfect de vacanta. Combina plante de diverse culori intr-un cos si adauga o funda mare. Kalanchoe este foarte usor de crescut, avand nevoie de un minimum de ingrijire. Asadar, daca esti o persoana foarte ocupata, nu trebuie sa-ti faci probleme. Are nevoie de un loc langa o fereastra luminoasa, dar nu de soare direct, si de un sol obisnuit, bine drenat. Fiind o planta suculeta, este suficient sa o uzi cam o data pe saptamana vara, iar iarna chiar mai rar. Pentru a forta prima inflorile curata florile uscate si muta planta intr-un loc intunecos pentru o luna. In aceasta perioada nu o uda aproape deloc. Indata ce observi aparitia bobocilor, aseaza planta la lumina din nou. Urmeaza sfaturile noastre si te vei bucura de flori in jur de 6-8 luni pe an.

Urzici - in culorile curcubeului



Nu-ti fie teama, nu iti propunem sa faci cadou prietenilor acele plante nesuferite  care te urzica tocmai cand te astepti mai putin. Urzicile noastre sunt total inofensive si pe deasupra foarte frumos colorate. Ca si suratele lor salbatice, sunt rezistente si foarte usor de cultivat. Daca te-ai hotarat sa impodobesti cu ele brazdele din gradina, poti sa le cresti ca plante anuale, dar in interior-in ghivece rezista mult mai mult timp. Au nevoie de un loc insorit si de un sol usor nisipos si bine drenat. Pastreaza pamantul din ghiveci umed, dar nu imbibat cu apa. Ciupeste varfurile urzicii pentru a te bucura de o planta cat mai stufoasa. Pentru un cadou inedit poti combina mai multe soiuri de urzica in acelasi ghiveci.

Flori de matase naturala



Ca si verisoara ei din Lumea Noua, gloxinia, violeta africana este una dintre cele mai populare plante de apartament si pe buna dreptate. Planta compacta, cu o crestere lenta, violeta africana infloreste de cateva ori pe an si impresioneaza prin delicatetea florilor viu colorate, cu o textura ca de matase. Nu lasa reputatia lor de plante dificil de intretinut sa te descurajeze. Daca respecti urmatoarele reguli simple, violetelor africane ar trebui sa le mearga excelent si sa infloreasca aproape tot timpul anului. Au nevoie de un loc luminos, dar nu de soare direct. Ai grija sa mentii pamantul umed, dar apa nu trebuie sa balteasca sau sa atinga frunzele si florile. Curata florile si frunzele uscate si adauga ingrasamant o data la doua saptamani. Inmulteste violeta africana prin bucati de frunze puse in pamant sau prin puii care apar uneori la baza plantei.

*(articol preluat din revista Casa si gradina, ce avea ca titlu "La intoarcerea din vacanta" )*

2 comments:

  1. Ce flori frumoase! Am si eu grija de 4 orhidei si un ghiveci cu kalanchoe. Am avut si o aechmea, dar s-a uscat... De gloxinia nu am auzit niciodata, dar mi-o doresc!

    ReplyDelete
  2. Amedeya, bine ai poposit pe blogul meu!

    O orhidee vreau si eu, mi se par superbe!

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...