Thursday, January 16, 2014

Cum ne putem stimula creativitatea 1

Se stie ca creativitatea ne poate face mai sanatosi si mai fericiti. Desi ne-am putea gandi ca actul creativ inseamna a scrie sau a picta o capodopera, expertii spun ca aceasta poate insemna orice de la a testa o noua reteta pana la a propune o idee geniala intr-o intalnire de afaceri. Mai jos veti gasi cateva modalitati prin care va puteti stimula creativitatea de la a scrie de mana, pana la a vizita o tara straina. Incerca macar una azi.

Idei de incercat in 10 minute sau mai putin

Asculta muzica - fredonatul stimuleaza zona creierului care se ocupa de functiile motrice, emotii si creativitate. Muzica clasica ne poate da un imbold: conform cartii studiului "Efectul Mozart", a asculta Mozart ne poate spori creativitatea, concentrarea si alte functii cognitive. Desi nu se stie sigur daca acest efect exista sau nu, putina muzica clasica nu poate face rau.

Scrie de mana - doctorii Carrie si Alain Barron, autorii cartii "Remediul creativ" ne sfatuiesc sa lasam deoparte documentul Microsoft Word si sa luam un pix in loc. Uneori, intreaga experienta de a scrie de mana - cerneala de pe degete, mirosul unui carnetel nou - ne pot stimula creativitatea.

Cere parerea cuiva - nu te teme sa ceri ajutor. Un prieten iti poate sugera ceva care va pune totul intr-o noua lumina. Cu cat ai mai multe idei si solutii, cu atat mai bine.

Fa asocieri libere - incearca acest mic joc: deschide dictionarul la un cuvant si scrie to ceea ce ti trece prin minte in legatura cu el. Pare surprinzator, dar uneori libertarea poate inhiba creativitatea. Restrictionarea (cum ar fi concentrarea pe un singur cuvant) ne poate ajuta sa gandim mai usor/liber.

Gandeste-te la ceva indepartat - cercetatorii sugereaza ca abilitatea noastra de a rezolva o problema se poate imbunatati daca ne gandim la intamplari ce au avut loc, sau urmeaza sa aibe loc, sau care iau parte intr-o locatie diferita de a noastra. Asa ca inchipuie-ti noaptea de revelion 2022 sau cum ai lua cina la o cafenea in Paris si lasa imaginatia sa zburde.

Visatul cu ochii deschisi - suntem mai creativi vizavi de problemele noastre cand ne permitam sa hoinarim cu mintea (mai putin insa cand un termen limita bate la usa, iar tu stai lipit de calculator). Asa ca nu te teme de cateva minute de pauza.

Priveste ceva verde sau albastru. Culorile acestea pot mari performanta in activitatile cognitive. Cercetatorii sustin ca asocierea albastrului cu cerul, oceanele si deschiderile in general, iar verdele reprezinta cresterea, dezvoltarea. Asa ca priveste ceva colorat data viitoare cand te confrunti cu o problema.

Scrie liber- timp de 10 minute scrie pe o foaie orice iti vine in minte fara sa judeci, prin thenica numita scriere libera, sau asociere libera. Apoi reciteste ce ai scris si vezi ce idei merita sa fie pastrate.

Regandeste catalogarile -alege un obiect si rupe-l in bucati. Spre exemplu o floare va deveni bat, frunze si petale. Tehnica aceasta se cheama "tehnica partilor generice", iar persoanele care au fost invatate cu aceasta tehnica au fost mai pricepute la rezolvarea problemelor printr-o introspectie creativa decat cei care nu au primit acest training.

Razi putin - o atitudine pozitiva poate stimula creativitatea in cortexul prefrontal si o alta zona corelata cu functiile cognitive, luarea decizilor si emotiile. Asa ca indiferent daca te simti vesel sau nu, un simplu chiot poate atrage o atitudine pozitiva.

Exerseaza cu ochii - a misca ochii stanga-dreapa faciliteaza interactiunea dintre emisferele stanga si dreapta a creierului, ceea ce poate stimula gandirea creativa.

Tradus de aici.

1 comment:

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...