Friday, February 14, 2014

Leacurile naturii: rozmarinul

”Știința a confirmat ceea ce mulți știau deja din experiență, respectiv faptul că uleiul esențial de rozmarin are darul de a îmbunătăți memoria. Dacă știi că aveai ceva de făcut, însă nu-ți poți aminti ce, miroase dintr-o astfel de sticluță, pe care să o ții pe birou, și vei fi uimit să vezi cât de repede te ”luminezi”. Un studiu realizat recent la Universitatea Northumbria a confirmat că rozmarinul are această capacitate. Vechii egipteni chiar foloseau rozmarinul în ritualurile lor de fidelitate, la nunți și înmormântări. Până și Shakespeare se referă la această plantă în Hamlet. În cadrul unei conferințe anuale susținute în Marea Britanie, autorii studiului au afirmat că această plantă ar putea fi de folos chiar celor care au probleme de memorie. În cadrul testelor la care au fost supuși subiecții, s-a arătat că atunci când aceștia au mirosit rozmarin s-au descurcat mult mai bine la sarcinile ce au presupus folosirea memoriei. A fost vorba clar de o performanță superioară și nu doar de un miros plăcut, care să aibe ca urmare o stare de alertă.”



Am găsit acestă informație într-un calendar pe 2014 pe care îl am în bucătărie. Mi s-a părut interesant, deși eu experimentasem acest lucru cu uleiul esențial de mentă. Când mă simțeam obosită și cu mintea încețoșată, îmi dădeam cu puțin ulei esențial de mentă pe tâmple și parcă îmi revenam.

Voi cunoașteți vreun truc din acesta de re-energizare? Am înteles că tot din rozmarin, dar în varianta infuzată, se obține un bun energizant natural.

7 comments:

  1. folosesc rozmarin la fripturi, am uscat din toamna! imi place tare mult!

    ReplyDelete
  2. Eu obişnuiesc să beau ceai de rosmarin, e foarte aromat şi absolut delicios îndulcit cu miere.

    ReplyDelete
  3. la mine are effect si alifia chinezeasca, in cutii mici rosii care este pe baza tot de mentol!e buna si pentru dureri de cap; iar pentru copii folosesc vaporub atunci cand sunt raciti si au nasul infundat;are efect!

    ReplyDelete
  4. Vreo ispita? :)
    http://fusaru.blogspot.ro/2014/02/daca-e-februarie-merge-un-concurs.html

    ReplyDelete
  5. mi-am luat un ghiveci de rozmarin, si incerc sa folosesc cat pot de des in prepararea meselor.

    ReplyDelete
  6. Sa fiu sincera, mie nu-mi place rozmarinul ca condiment... Dar am zis ca poate in alte variante, mi-ar place! Ai mei au un ghiveci frumos cu rozmarin acasa. I-a mers bine, culmea, peste iarna...

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...