Friday, October 16, 2015

Cum să ne protejăm casa de frig iarna - partea a 3 a

Cum să economiseşti la factura de gaz



  • închide caloriferele în camerele pe care nu le foloseşti. Asigură-te că uşile la aceste camere sunt închise, ca aerul rece să nu circule în alte camere;
  • opreşte toate infiltrările de aer rece din casă. Dacă poti crede, aerul rece care se infiltrează prin crăpături şi alte orificii din casă sunt uneori cauza unor facturi mari la gaz? Aşa că verifică tocurile uşilor şi ferestrelor în perioadele calde, ca să preîntâmpini problema în anotimpul rece;
  • izolează unde se poate, sau e nevoie. Chiar daca ivestiţia e mare, pe termen lung e rentabilă prin beneficiile pe care le caştigi;
  • ţine temperatura cât mai scăzută. Cu cât setezi termostatul la o temperatură mai ridicată, cu atât mai mari îţi vor fi facturile la gaz;
  • foloseşte curent electric pe cât posibil. Foloseşte un dispozitiv de încălzire electric pentru a ţine anumite zone din casă mai calde în timpul iernii. Nu trebuie neapărat să ţii principala sursă de încălzire la maxim.
Citeşte şi prima parte aici şi a doua parte aici.

10 comments:

  1. Eu nu ama vut niciun apartament friguros, toat foarte calduroase. Acesta este pe mijloc, intre alte ap, are doar un perete in uscator/casa scarii. Este izolat compelt, inclusiv pe casa scarii. Cu sinceritate spun ca nu am vazut diferente semnificative. pe de alta parte o prietena care sta la casa, si-a repus parchet deoarece era f rece. Sub el a pus polistiren.Cu o mocheta aplicata sau un covor gros cred ca iar se rezolva. Mie cand e frig senzatia de frig mi-o dau peretii betonati, betonul rece...(nu degeaba se pueau scoarte pe pereti la tara;). Inca o observatie-perdelele in spatele caloriferelor, altfel nu mai trece caldura prin ele:)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. chiar mi-ai mai lasat tu niste sfaturi la o postare mai veche si ma gandeam sa le public... daca raman in apt. asta voi izola si eu pe sub parchet, la mine sub living e un subsol imens inalt de peste 6 m, spatiul unde trebuia sa avem noi parcarea subterana. Si vara daca stai descult la mine simti o raceala puternica venind din podea. Mi-as pune pe perete o scoarta din aia faina cu flori, cum se mai fac prin tara :). Ar fi un element decorativ deosebit :). Te pup, Ancuta draga!

      Delete
  2. inchisul ermetic la geamuri si usi este primul pas.
    Al 2lea e de analizat unde se pierde caldura: geamuri sau anumiti pereti. Eu am strans perdelele deasupra caloriferului si pus in spatele caloriferului un fel de burete cu staniol ce reflecta caldura ( am gasit la Lidl)
    Mai am si draperii dublate cu material izolant termic. Sa va dati seama ce diferenta e: intr)o camera neincalzita dar cu perete vertical = geam, incoace de draperie erau 18 grade, intre draperie si geam: 12 grade.

    ReplyDelete
    Replies
    1. La mine ferestrele sunt inchise ermetic, am doar doua foarte mari (una sus in dormitor si una jos in living), dar fiind cu geam mare cat o usa, prin ele trece destul de mult aer rece, deci o draperie izolanta mi-ar trebui si mie. Iar o alta sursa de unde vine mult frig e podeaua din living care da intr-un subsol si mai erau doi pereti catre doua apt.nelocuite, dar vad ca s-au ocupat acum si cred ca va fi si pe acolo incalzit, nu va mai trece frigul la mine in casa. Multumesc mult de sugestii!

      Delete
    2. eu am geam cat tot peretele... si nu se inghide ermetic. Am mai adaugat burete garnitura si s-a vazut diferenta.
      Din iarna asta nu mai am vecini dedesupt- au aprt. la vanzare.

      Delete
  3. Irina, caloriferele nu se inchid niciodata. Poti da robinetul aproape de inchidere, dar nu de tot, pt a se realiza circuitul apei in intreaga instalatie de calorifere. Asa mi-a zis mie un maistru in instalatii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reteaua mea este in paralel, nu in serie. Adica din tevile verticale ies cate 2 tevi mici, una de intrat si una de iesit din caloriferul meu. Astfel ca daca inchid robinetii complet (cum fac deseori ca lipsesc de acasa perioada lunga), caloriferul meu e rece dar tevile verticale raman fierbinti deci nu sunt afectate.
      Asa ca regula nu se aplica la fiecare instalatie de bloc - unele sunt gandite bine. Eu fac asta de cate ori plec de acasa pt perioada lunga (de ex. de Craciun eu plec 2-3 saptamani)

      Mai am si calorifer electric ce il pun in priza cand vin acasa si e f. rece - pana se incalzeste casa si calorifele dureaza 1-2 ore. (de la 15 gr la 20 gr ). Cum il pun 1-2 ore pe sapt. nu am simtit diferenta la consum, dar avui atentie la ce cumparai si citii consumul. Tehnologia a evoluat, caloriferele electrice nu mai consuma atat de mult - am vizitat o casa incalzita DOAR electric si avea factura 800 lei, casa 3 nivele, 180mp2, 2 copii mici, si gatit/masini de spalat rufe etc.
      Eram sigura ca ti-am mai scris, dar cu ani in urma avui o patura electrica. O foloseam seara, 15-20minute.

      Delete
  4. Eram sigura ca ti-am comentat...dar nu vad comentariul. Noi inchidem caloriferele, peste tot unde am stat sistemul de calorifere era facut in paralel si nu in serie, deci caloriferul inchis nu bloca circulatia apei calde, teava comuna era in continuare calda.
    Mai ales cand plecam de acasa pt mai mult de 6-8 ore...

    ReplyDelete
    Replies
    1. La mine cred ca-s in serie. Parintii mei au in paralel si unde nu stau tin caloriferele inchise. Deci e de luat in seama acest aspect, daca e facut in paralel sau in serie sistemul de incalzire.

      Delete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...