Monday, September 26, 2016

Despre cartofi - 1


Cartoful este o legumă apreciată pe tot globul pământesc de oameni cu gusturile cele mai diferite; el intră în hrana celor sănătoşi, ca şi a celor suferinzi. Această apreciere generală se datoreşte însuşirilor sale: hrănitor, gustos, uşor digestibil, ieftin, uşor de procurat indiferent de anotimp. De asemenea, el este apreciat şi pentru faptul că se pretează la numeroase forme de preparare: fiert, copt etc.

Cartofii se pot prepara în diferite moduri, fie singuri, fie împreună cu alte legume, cu carne, lapte, unt, smântână sau brânză formând o gamă variată de preparate culinare. Totodată prin acest mod de pregătire se obţin mâncăruri mai gustoase şi cu valoare alimentară mai mare.

Cartofii conţin aproximativ 75% apă, 2% proteine, 19.5% zaharuri, 1% celuloză, 0.2% grăsimi, 0.9% substanţe minerale, 1.4% alte substanţe.

Ei conţin de asemenea vitaminele A, B1 şi C. 100 g cartofi fierţi produc 96 calorii.

Cartoful are valoare nu numai ca cea mai bună completare la preparatele de carne şi legume, dar şi ca fel de mâncare de sine stătător. Preparat în cât mai variate feluri, este un aliment care nu produce "plictiseală" niciodată, chiar dacă este consumat zilnic.

Va urma

No comments:

Post a Comment

Acum...24.06.2019

Experimentez... ...scrisul pe blog de pe telefon :)). Am laptopul virusat, iar la job e imposibil să te mai concentrezi pe orice din...