Friday, October 14, 2016

Despre cartofi - 2Sfaturi practice:
 1. Din cartofii făinoşi, care se desfac uşor a fiert, se recomandă să se prepare supe sau pireuri. Pentru salate sunt de preferat cartofii săpunari care nu se fărâmă. Pentru preparatele dulci se aleg cei mai sănătoşi cartofi.
 2. Pentru a păstra vitaminele, cartofii se fierb în coajă, în apă clocotită, sau se consumă copţi.
 3. Când se fierb cartofii fără coajă, este bine să se fiarbă în apă puţină şi în vas acoperit, timp de 10 minute, apoi fără capac până scade toată apa.
 4. Apa în care au fiert cartofii curăţaţo nu trebuie aruncată; ea se poate întrebuinţa la supe de zarzavaturi şi la diferite sosuri.
 5. Pentru ca să nu se zdrobească cartofii la o mâncare cu sos de roşii (de exemplu ghiveci), se va turna sosul la 10 minute după ce s-au pus cartofii.
 6. Deserturile din cartofi sunt mai gustoase calde decât reci.
 7. După ce se curăţă de coajă şi impurităţi şi se spală bine, cartofii se ţin întregi în apă rece ca să nu se înnegrească şi nu se taie decât în momentul întrebuinţării. Nu se ţin tăiaţi în apă, deoarece se dizolvă substanţele albuminoide care au proprietatea de a ţine cartofii întregi.
 8. Pentru a păstra aroma plăcută, se recomandă să se cureţe cartofii fierţi în coajă reci, exceptând reţetele unde se cer cartofii calzi.
 9. Pentru a putea întinde un aluat de cartofi care este lipicios, se ung bine cu ulei masa de aluat şi sucitorul.
 10. Pireul este mai gustos dacă se pun cartofii la fiert într-o supă de carne sau de zarzavat, ceea ce îmbunătăţeşte şi gustul supei.
Partea 1 aici.

1 comment:

 1. Pentru cele dulci as recomanda cartofii rosii, cand eram harnica si faceam galuste cu prune, am observat ca ies rele cele cu cartofi galbeni, au un gust prea pregnant de cartof. Mie nu-mi plac cartofii sub nicio forma, poate...copti in cuptor/jar cu unt, dar nu incat sa poftesc vreodata la ei:). Stiu ca facuse un tip un studiu si mancase muuulta vreme exclusiv cartofi si cand si-a facut analizele era perfect sanatos:)

  ReplyDelete

Acum...24.06.2019

Experimentez... ...scrisul pe blog de pe telefon :)). Am laptopul virusat, iar la job e imposibil să te mai concentrezi pe orice din...