Saturday, February 17, 2018

De ce e bine SĂ FII bun

Soră-mea mai mică e vloggeriță/youtubueriță. Face animații, face scenete cu jucăriile ei Little Pet Shop, e destul de inventivă. Are mulți abonați, aproape de o mie, iar eu sunt unul dintre ei. E clar că eu de fapt mai mult o urmăresc pe canalul ei :P și odată a postat o chestie care m-a sfâșiat pur și simplu. Repostase un filmuleț de animație, creeat de altcineva, la care adăugase titlul ”De ce e bine să fii nebun”. Animația era despre un omuleț care face diverse fapte bune, începând cu prima oră a dimineții și care primea ca răsplată numai comportamente batjocoritoare, sau acel bine făcut se întorcea ca un rău împotriva lui. Am înțeles atunci de ce a pus ea ”nebun” în descrierea clipului, nu era vorba de nebun=lolo, plecat pe câmpii, ci ne-bun=om care nu face fapte bune.


Photo by Eduard Militaru on Unsplash

M-a durut faptul că a înțeles că e un lucru rău a face o faptă bună sau a fi bun.

Cred că e important să fii bun, iar dacă nu ai bunătate, dar ai orice altceva, nu ai nimic.

Ce m-a determinat să scriu aceste lucruri, despre clipul acela şi despre importanţa bunătăţii e tocmai faptul că am văzut ce înseamnă să ai un comporament opus. Se poate ajunge la un nivel de superioritate intelectuală, la un anumit statut financiar, la un anumit stil de viaţă, la un anumit confort, la un anumit grad de frumuseţe, iar pe interior să fii ca un măr stricat şi plin de putreziciune şi viermi. Critica neîncetată, observarea doar a lucrurilor negative, chiar dacă ele curg valuri, valuri în realitatea imediată, nu te poate umple decât de amărăciune şi de o ţâfnă permanentă, care te face să fii ca pe ace mereu. La ce bun, atunci, toate bunurile din viaţa ta, din interior, atât cât ai reuşit să ai prin educaţie, şi din exterior, dacă nu stai decât să faci comparaţie, critică şi, în definitiv, rău altora prin lipsa ta de bunătate?

Asta e o lecţie pentru mine.

Pupici,

Iri

1 comment:

  1. ... da! Să fii bun! Nu să pari bun. Că eu multă vreme am făcut fapte ale binelui, dar o făceam din laşitate sau fără discernământ sau cu japca sau într-un mod intruziv sau fără să respect spaţiul şi sensibilităţile celuilalt.

    ReplyDelete

Acum...17.06.2019

Experimentez... ...lentoare. Vara nu e punctul meu forte. Ma uit la/ascult... ... Mă bucur să... ...fii venit vacanţa, d...