Thursday, March 6, 2014

Cum ne putem stimula creativitatea 3

Idei pe termen lung



Nu te astepta la perfectiune - e ok daca cel tablou nu va ajunge la Moma (Museum of Modern Art). A pune presiune asupra noastra spre a crea ceva extraordinar poate face si mai greu procesul creatiei. A face presiuni sa cream o lucrare exceptionala ne poate ingreuna pana intr-aoclo incat sa nu mai putem crea nimic. Multi spun nu sunt creativ, dar orice om este creativ pana la un anumit pucnt. Doar da ce ai mai bun si vezi ce iese.

Viziteaza o tara straina - conform unui studiu, studentii care au studiat in alta tara au avut rezultate mai bune la testele de gandire creativa. Psihologii spun ca experientele multiculturale usureaza procesul cognitiv din spatele gandirii inovative.

Fa o lista a problemelor - tine la indemana pe parcursul unei zile un carnetel in care sa notezi ganduri, framantari suparatoare. Poti veni cu o solutie creativa oricand vizavi de o problema.

Tine un cufar al descoperirilor - colectioneaza o sumedenie de lucruri care te inspira (poze, citate etc.). De fiecare data cand deschizi cutia te vei simti bucuros si entuziasmat si-ti vei aduce aminte de idei pe care le-ai avut in trecut.

Fa-ti un spatiu al creativitatii - aloca un spatiu fizic in casa pentru creativitate si include obiecte legate de hobby-uri, obiecte incarcate de amintiri si panouri cu proiecte pe care ai vrea sa le incerci in viitor. Nu ai spatiu suficient? Incearca sa realizezi doar un colt al creativitatii intr-o camera. Specialistii spun ca prin aceasta metoda creierul va creea o obsinuinta in a fi creativ de fiecare data cand suntem in acel spatiu.

Lucreaza cand esti obosit - cateodata somnul ne poate ajuta sa venim cu idei noi, dar sa lucram la ore nepiotrivite pentru noi ne poate stimula creativitatea pentru ca nu suntem inhibati (poate din acest motiv unii scriitori se trezesc la rasaritul soarelui sau stau treji pana la ore mici ale diminetii). Asa ca persoanele matinale ar putea incerca sa lucreze noaptea, iar pasarile de noapte sa lucreze dimineata devreme.

Stai intr-o cafenea - un alt studiu a aratat ca un numar de persoane au fost mai creative intr-un mediu cu nivel moderat de galagie pe fundal. Zgomotul din jur poate fi usor deranjant, asa ca ne incurajeaza sa gandim mai atent si mai creativ (binenteles, unelele persoane pot avea nevoie de mai multa liniste sau mai mult zgomot pentru a da ce e mai bun din ei).

Fa fata respingerilor (esecurilor) - unu este cea mai magica si mai inovativa cifra. Sa fim respinsi ne poate stimula abilitatea de a gandi creativ, pentru ca incepem sa exploram idei noi si originale.

Noteaza-ti ideile - in loc sa-ti faci griji cu reamintirea ideilor, poti face loc pentru unele noi. Se recomanda sa "desertam" continutul mintii pe hartie, tot ceea ce ne vine in minte, fara sa ne facem griji legate de corecturi.

Petrece timp singur- desi am mentionat ca a sta cu prietenii poate stimula creativitatea, putina liniste uneori este necesara. Pune-ti in urechi niste casti, ia seama de gandurile tale si concentreaza-te pe ce ai de facut.

Partea 1 si partea 2.

Tradus de aici.

1 comment:

  1. Unele din cele mai folositoare sfaturi le gasesti pe blogul acesta !

    ReplyDelete

Pericol de electrocutare!

Aș fi vrut să scriu pe blog despre un subiect mai vesel, sau plăcut, dar cum pe mai toate canalele media găsim mult conținut lipsit de subst...