Friday, January 30, 2015

Simplitate de bunăvoie...


Ce este simplitatea benevolă?


Simplitatea de bunăvoie este o filosofie. Deseori numită şi trai sărăcăcios, ea este o alegere conştientă de a-ţi simplifica viaţa şi de a alege în mod deliberat un mod mai simplu şi mai uşor de a crea viaţa şi căminul care ţi se potrivesc ţie şi familiei tale.


Unii oameni cred că simplitatea de bunăvoie înseamnă trai auster, dar austeritatea şi simplitatea de bunăvoie sunt de fapt două lucruri diferinte. Deşi regimul auster e o parte importantă în simplitatea de bunăvoie, austeritatea e o unealtă care face modul de viaţă simplu uşor...dar nu este şi scopul. Simplitatea de bunăvoie nu înseamnă că trebuie să trăieşti în sărăcie sau să practici un mod de viaţă de autonegare. Înseamnă de fapt chiar opusul, pentru că odată ce dezvolţi obiceiul cumpătării acolo unde într-adevăr e nevoie, vei fii capabil să te bucuri de un mod de viaţă mai încântător şi mai plin de sens, cu timp şi bani la discreţie, plus libertatea de a decide ce să faci cu amândouă.



Mulţi oameni s-au săturat de moda materialismului şi consumerismului care se poartă în zilele noastre. Cercul vicios al nevoii tot mai mari de bani, pentru a plăti tot mai multe "lucruri" împing oamenii mai departe în joburi pe care le urăsc şi moduri de trăi care îi fac complet nemulţumiţi şi nefericiţi. Mulţi caută ceva, dar nu ştiu ce anume. Simplitatea de bunăvoie garantează o alternativă... o oportunitate de a găsi un balans în viaţa ta, de a te conecta la sinele tău real şi de a crea un mod de viaţă în care te trezeşti în fiecare dimineaţă având un sentiment de împlinire şi încântare vizavi de ziua ce o începi.



Să alegi simplitatea de bunăvoie nu trebuie să fie o schimbare radicală a modului de viaţă dintr-o dată. Făcând mici modificări în viaţa ta ele pot avea un rezultat major.

  • Începeţi prin a vă limita cumpărăturile inutile. Întrebaţi-vă dacă obiectul care credeţi că este important îl veţi mai dori peste câţiva ani... şi dacă este ceva pe care îl vrei sau de care aveţi nevoie. Dacă este doar o cumpărătură făcută din instinct, sau aveţi de gând să-l cumpăraţi doar pentru că este în ton cu moda, mai bine aţi economisi banii sau i-aţi folosi pentru ceva care este cu adevărat important pentru voi.
  • Gândiţi-vă bine cum vă petreceţi timpul. Viaţa ta este plină de activităţi sau de evenimente programate care sunt complet inutile pentru tine? Economia timpului este uneori mai importantă decât economia banilor. Începe şi fă acele lucruri care îţi aduc bucurie şi încetează să mai faci acele lucruri care te fac sa devi stresat şi trist.
  • Aprciază viaţa de familie şi bucură-te de persoanele pe care le iubeşti. Petrece timp cu fiecare membru al familiei tale şi construieşte legături puternice... depune efort să devi o parte cu adevărat importantă in vieţile celorlalţi.
  • Fă lucruri de unul singur şi devin-o încrezător în tine însuţi. Învaţă diferite meşteşuguri şi învaţă-te sa repari lucruri.
  • Creeaza o legătură cu natura. O plimbare scurtă, timp petrecut în grădină, activităţi în afara casei, sau pur şi simplu fiind în afara casei şi admirând frumuseţea zilei ce ţi-a fost dată poate aduce multă relaxare şi pace a minţii.
  • Re-evaluează modul în care faci cumpăraturi şi alimentele ce le consumi. Vechiul slogan "eşti ceea ce mănânci" este şi mai potrivit în ziua de azi. O nutriţie bună... mâncînd mâncare ADEVARATĂ şi o dietă lipsită de conservanţi şi aditivi pe cât posibil te va ajuta să fii mai sănătos şi mai vesel.
  • Creează un echilibru între muncă şi relaxare. Oricine are nevoie de o pauză, atât fizică cât şi emoţională.
Simplitatea de bunăvoie nu e un mod de viaţă limitativ. De fapt, alegînd să trăieşti "conştient şi prudent" îţi va oferi libertate... timp de calitate... bani la discreţie... şi mai multă apreciere şi bucurie în privinţa oricărui aspect al vieţii tale."



Tradus cu permisiunea autoarei Shirley, de pe blogul Voluntary Simplicity.

1 comment:

Am supraviețuit primei săptămâni de școala

 Am supraviețuit primei săptămâni de școală, ura! :) A trecut cu repeziciune și emoții și prima săptămână de școală. Revederea cu elevii a f...