Friday, March 6, 2015

Cum ne protejăm casa de frig iarna - partea 1


Am tot căutat idei pe internet de a încălzi casa în mod economic pe perioada iernii şi am adunat o serie de sfaturi ce le voi împărtăşi cu voi în ideea că vă vor fi de folos. Majoritatea sunt preluate de pe site-uri şi blog-uri străine şi am încercat să păstrez şi să adaptez ideile care se pot folosi şi la noi.


 • Acoperă aparatele de aer condiţionat. Aerul rece poate intra prin instalaţia de ventilaţie din casa ta. Acoperă şi unitatea exterioară şi cea interioară pentru a împiedica aerul rece să pătrundă în casă. Aceasta măsură este totodată şi o cale de a proteja aparatele de aer condiţionat.
 • Asigură-te că toate ferestrele sunt închise corespunzător. Le poţi deschide ziua pentru a aerisi când temperatura de afară e potrivită.
 • Izolează toate uşile. Verifică spaţiul de sub uşă. Foloseşte opritoare speciale, sau materiale care să oprescă curenţii de aer rece să circule pe sub usă.
 • Foloseşte reflectoare de căldură. Reflectoarele de căldură sunt panouri/fâşii de material care reflectă căldura din pereţi. Aceştia ajută în a păstra casa călduroasă.
 • Pune un covor pe podea. Covorul împiedică risipirea căldurii prin podea.
 • Închide camerele pe care nu le foloseşti. Ţine închise uşile camerelor nefolosite, deoarece va ajuta să se risipească inutil căldura.
 • Investeşte într-un termostat bun. Un termostat cu program te ajută să controlezi temperatura din casă fără ca tu să fi prezent în casă. Opreşte căldura cât eşti plecat şi setează termostatul să pornească înainte de a te întoarce acasă.
 • Lasă soarele să-ţi încălzească casa. Trebuie ca locuinţa ta să fie cât mai mult expusă luminii naturale. Verifică obstacolele care se interpun luminii naturale: copaci, ziduri.
 • Pune draperii. Un set de draperii groase pot bloca curenţii mari de aer rece. Strânge-le când soarele e sus pe cer şi trage-le la loc când nu e.

5 comments:

 1. Cred ca bagatul perdelei intre perete si calorifer:)) si covoare/mochete peste tot sunt metode la indemana, folosite de ani de zile:) de asta la tara oamenii aveau tol peste tol. Sub covor poti pune inclusiv o folie de neopren (una f subtire ce se pune sub parchet).Un calorifer cu ulei adjuvant pentru dormitor ) - aeroterma da un aer artificial si uscat... E complicat, noi stam intr-un apartament pe centru, nu avem niciun colt, sus, jos, stanga, dreapta sunt apartamente- peretii exteriori sunt izolati, inclusiv peretele care da pe casa scarii - l-am izolat ca asa era moda si ca sa fie frumoasa fatada (insa, eu personal n-am vazut absolut nicio diferenta fata de perioada cand nu era izolat cu exceptia peretelui de pe casa scarii) si banii pe care i-am bagat in izolatie plateau caldura pe vreo 4 ani... in 40 poate e rentabil:)). Imbratisari, la multi ani domnisoara frumoasa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. M-am tot gandit sa pun si eu mocheta pe peste tot in dormitor+living. Ce stiu sigur e ca la vara va trebui sa izolez pe sub parchet, sau pe sub podea (portiunea care da in subsol). Bani sa fie, ca se fac toate! :))

   Imbratisari!

   Delete
 2. Ideea cu covorul e foarte buna, din pacate nu pot folosi covorul, am un covor din lana crem si am si niste strengari de pisici care ies la joaca afara si vin in casa sa doarma, daca as lasa covorul in cateva zile din crem s-ar transforma in negru..plus ca am si soba si cenusa ar murdari si ea covorul..mi-e dor sa am covor in casa, cat am stat la apartament am avut peste tot covoare si bine mai era cu ele.

  ReplyDelete

Acum...17.06.2019

Experimentez... ...lentoare. Vara nu e punctul meu forte. Ma uit la/ascult... ... Mă bucur să... ...fii venit vacanţa, d...