Tuesday, January 3, 2017

Ce cărţi am citit în anul 2016


Încep aceste rânduri spunându-vă că aştept să fac aceasta postare încă de când am scris-o pe aceasta  cu lista de lecturi pe anul 2015. Anul trecut, când am tras linie şi am văzut cât am citit, am avut un boost de încredere în mine. De ce? 1.Pentru că am un program destul de încărcat şi, cu toate astea, am reuşit să citesc destul de multe titluri, deci am zis că fie mă pricep să prioritizez, fie sunt doar foarte pasionată de lectură! 2. Pentru că-mi păstrează speranţa că-s un om curios şi pasionat de lectură, de carte, de informaţii... cititul e un fel de reminder pentru mine că n-am ajuns încă să nu-mi mai pese de lumea interioară :).

Dar hai să vă zic ce am citit, nu de alta, dar lecturile de anul acesta, alese instinctiv, s-au legat enorm de mult între ele, iar cartea cu care mi-am încheiat anul a fost pur şi simplu o carte care a închis un cerc al înţelegerilor interioare din ultima vreme.

1. Altă creştere - Şcoala muncii - Simion Mehedinţi-Soveja

Cartea aceasta a fost pur şi simplu wow. Am pus la semne în ea, pentru a scoate idei, încât avea aproape toate colţurile îndoite. Despre ce puteţi citi în această carte: despre specificul educaţiei româneşti (aici s-a mai dus un pic din dorinţa mea de a mă uita în grădina pedagogică a altor popoare, autorul spune că există un specific venit din tradiţii, cultură, mediul geografic etc. care trebuie avut în vedere în orice detaliu, chiar şi al construcţiei clădirilor în care se va studia), despre necesitatea blândeţii în educaţie, despre cum înjuratul NU ESTE SPECIFIC poprului român şi cum bătrânii noştri erau blânzi chiar şi cu animalele din ogradă, cum ajută în educaţia copilului grija faţă de animale şi munca propriu-zisă, despre ce înseamnă a fi om de ispravă, despre nevoia de odihnă, despre ce se întâmplă în creierul nostru când e suprasolicitat şi când doarme. E o carte fascinantă pe care o recomand cu căldură! Ba chiar vă invit s-o achiziţionaţi cât mai rapid, dacă o mai găsiţi, pentru că nu a mai fost reeditată.

2. Fericitul Ioan Maximovici - viaţa şi minunile

Sfântul Ioan Maximovici, un sfânt contemporant nouă, a fost ceva... peste lumea aceasta, aşa cum sunt sfinţii în general :). Dar mie îmi place într-un mod deosebit acest Sfânt, iar cartea aceasta am devorat-o pur şi simplu în câteva zile, nu mă puteam opri din citit. O recomand.

3. Lecţii de magie - Elizabeth Gilbert

Am citit aproape toate cărţile autoarei Elizabeth Gilbert şi mi-a plăcut mereu pentru echilibru în scriere (am în bibliotecă "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" şi "Şi am spus da" şi am urmărit să iau şi "Semnătura tuturor lucrurilor", dar mi s-a părut cam scumpă). Cartea aceasta am luat-o într-o zi în care mă simţeam foarte aiurea, alături de nişte blugi faini care-s preferaţii mei acum :D şi am citit-o în cam 2 zile. E o carte care-ţi dă multe imbolduri să te apuci de lucru, indiferent în ce domeniu ai vrea să faci ceva şi nu găseşti motivaţie :). O recomand.

4. Cu taxiul pe străzile oraşului - Monahia Porfiria

Cartea aceasta mi-a fost dăruită cu amendamentul de a o da mai departe. (Cum am făcut şi eu cu cartea Fericitul Ioan Maximovici) Este o carte despre o perioadă cam de 10 ani din viaţa viitoarei monahii Porfiria, ucenica a Sfântului Porfirie, pe vremea când era şoferiţă de taxi. E o carte inedită, o carte care vorbeşte despre oameni ca mine şi ca tine, o carte cu sfaturi pentru oamenii care trăiesc în societate, o carte tare practică şi uşor de citit. O recomand.

5. 40 de zile - Chris Simion

Despre cartea aceasta nu ştiu ce aş putea spune... poate doar că o citeam şi mă rugam la Dumnezeu şi-i ziceam că AŞA o relaţie vreau cu El, o relaţie a mea, directă, nefalsificată de nimic şi de nimeni. Cartea e un fel de jurnal al autoarei, o carte care mie mi-a plăcut fantastic de mult, am citit-o în 2-3 zile. Am împrumutat-o deja la alte 2 persoane şi acelaşi impact a avut şi asupra lor. O recomand.

6. Manual de jurnalism online - Horea Mihai Bădău

7. Secretele succesului - Dale Carnegie 

O carte faină, o carte cu multe sfaturi uşor de aplicat. Mie îmi place mult autorul pentru că scrie într-un mod echilibrat şi atractiv. Am pus simplitatea şi bunul simţ al sfaturilor acestui autor pe seama faptului ca perioada în care a scris a fost cam anii 1930, o vreme când societatea încă era cu mult bun simţ în ea, chiar şi cea americană la care se raportează autorul. O recomand.

8. Peisaj lăuntric - Demostene Andronescu

Rezonez mult cu acest supravieţuitor al temniţelor comuniste, parcă am avea aceeşi structură sufletească... Recomand cartea pasionaţilor de poezie!

9. Crime and Punishment de Feodor Dostoievski

Cartea aceasta a aşteptat cuminte peste 10 ani să o citesc. O carte care mi-a plăcut fantastic de mult, mai ales că am doborât o provocare, aceea de a citi în engleză. Despre cât de mult mi-a folosit lecturarea ei, am scris aici.

10. America - Franz Kafka

Deşi o prietenă mi-a recomandat să încep cu alte titluri ale autorului, cele mai de început, eu am citit-o pe aceasta pentru că o aveam în bibliotecă şi vroiam şi altceva decât ce citesc eu de fel. Mi-a plăcut foarte mult şi am în plan să lecturez şi alte titluri ale autorului.

11. Puterea magică a gândului - David J. Schwartz

O carte valoroasă, o carte la care trebuie să revin, pentru că are multe idei bune. O recomand.

12. Dragostea adevărată - Taina dragostei înainte şi după căsătorie 

Un volum alcătuit de Dimitry Semenik, un autor care îmi place fantastic de mult, o carte în care se ia interviu unor preoţi, artişti, psihologi pe subiectul familiei. O carte folositoare şi pentru cei care încă nu au o familie. Anul trecut am citit de acelaşi autor (autor e mult spus, el doar a iniţiat volumul) şi "Divorţul" şi "Dragostea - Cum o dobândim, cum o pătrăm". Îmi plac mult autorii ruşi :).

13. Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele -  Pr. Pavel Gumerov 

Cartea aceasta o aveam în bibliotecă pentru că am vrut cândva s-o dăruiesc unei persoane. N-am mai apucat, iar eu am tot plimbat cartea de colo-colo pentru că mă săturasem de astfel de titluri, plus că are o copertă neagră care îmi facea părul măciucă doar privindu-o. Însă pe la început de an 2016 am început s-o frunzăresc şi m-a prins atât de tare, că pe final de an 2016 am reluat-o iar. Cartea este atât de actual scrisă, cu exemple din societatea contemporană, iar părintele care a scris-o se vede că are experienţă în lucrul cu omul contemporan şi stie cum să sfătuiască... Mi-a plăcut mult, o recomand cu căldură.

14. Omul în căutarea sensului vieţii - Victor Frankl

Cartea asta nu are nevoie de multe explicaţii, decât de o recomandare: citiţi-o, mai ales dacă vi s-au scufundat corăbiile! (Am citit-o imediat după Şcoala muncii şi parcă a întregit tabloul pe care îl aveam atunci în minte.)

15. Ce le spunem copiilor... - Francois Dolto

Cartea aceasta am citit-o chiar în perioada când lucram la after-school cu cei de la grădiniţă şi mi-a prins tare bine. E o carte care pune accent pe comunicarea cu copiii, pe a vorbi cu ei ca şi cu nişte adulţi, a nu-i minţi, pentru că ei ştiu deja aproape totul. O recomand.

16. Poezia închisorilor - Cristian Filip

17. Cântul inimii - puterea cuvântului şi a muzicii

18. Tâlcuire la Sfintele Slujbe - Arhim. Emilianos Simonpetritul

Anul trecut am citit Tâlcuire la viaţa Sfântului Nil. Tot ce am citit de părintele Emilianos e fără cuvinte :).

19. Meşteşugul bucuriei - Monahia Siluana Vlad

O carte despre şi cu bucurie :). Recomand!

20. Poveţele Maicii Sofronia

O carte a unui străin care ajunge în ţară cu o formă terminală de cancer şi se retrage la mănăstrirea Agapia. Maica stareţă de acolo, maica Sofronia, îl trece pe un regim aproape vegan, pe muncă, linişte şi într-un an îşi revine complet :). Cartea e plină de reţete româneşti şi de poveşti despre tradiţiile specifice ţării noastre. O carte faină, o recomand!

21. Se întorc morţii acasă - Cornel Constantin Ciomâzgă

O carte dură, n-aş recomanda-o oricui.

22. Mărturisitorul de care vă temeţi - Sergiu Ciocârlan

O carte despre preotul mărturisitor Gheorghe Calciu-Dumitreasca, carte pe care o recomand cu căldură oricui!

23. Tatăl nostru - Pr. Alexander Schmemann

O carte-dar primită de la o persoană dragă mie, cea care mi-a dăruit şi "Cu taxiul pe străzile oraşului". O carte mititică cu un conţinut wow. Celor care rezonaţi cu scrierile părintelui Schmemann, v-o recomand cu căldură.

24. De ce fotografia

Am găsit aici câteva rânduri despre procesul creativ cu care am rezonat mult. O recomand celor pasionaţi de fotografie sau de altă activitate creativă.

25. Ultimul Constantin - Ileana Toma

O carte pe care nu o poţi lăsa din mână pur şi simplu... despre viaţa, martiriul şi epoca în care a trăit Sfântul Constanin Brâncoveanu. Un bărbat în adevăratul sens al cuvântului, citeam şi speram să găsesc şi eu măcar un sfert de Constantin Brâncoveanu în cineva în viitorul apropiat. Un domnitor care şi-a iubit ţara, un bărbat inteligent, un soţ devotat şi iubitor, un tată sensibil, un prieten loial, iar pe final de viaţă martir pentru Hristos. O recomand din toată inima!

26. În aşteptarea zorilor de lumină - Pr. Constantin Necula

Un volum de versuri al preotului Constantin Necula, o carte care vibrează de sensibilitate. O recomand pasionaţilor de poezie.

27. Inteligenţa materiei - Constantin Dumitru Dulcan

Pe 1 ianuarie 2017 eu citeam ultimele pagini din această carte. Deşi în prima parte e oarecum greoaie, cu detalii de macrobiologie, genetică etc., pe final prezintă pas cu pas cum gândurile ne distrug sau ne construiesc viaţa şi nu doar la nivel de persoană, ci la nivel de societate. Deşi costă destul de mult, e un volum pe care trebuie să-l aveţi în bibliotecă. Eu am citit-o de la o prietenă, dar pe parcursul ei am achiziţionat-o ca să o fac cadou tatăul meu de Crăciun şi curând o voi lua şi pentru mine, aş vrea să mă întorc asupra ei la un moment dat.

Anul trecut am mai început şi Iubesc, deci exist - Sofronie Saharov, Ortodoxie şi naţionalism - Pr. Dumitru Stăniloaie şi Agresivitatea pasivă de Tim Murphy. La primele două am renunţat, mi s-au părut greoaie, iar a treia nu ştiu dacă o voi continua sau nu...

În 2014 am citit 11 titluri (sau atâtea am consemnat aici), în 2015 31 de titluri, in 2016 30 de titluri şi 3 cărţi nefinalizate. Media titlurilor pe un an e bună, sper ca şi anul acesta să-mi păstrez ştacheta măcar pe atât :).

Voi ce aţi citit notabil în 2016, ce mi-aţi recomanda?

Later edit: căutând ceva în bibliotecă, am constatat că mai sunt trei titluri mititele pe care le-am lecturat în anul 2016, dar nu le notasem în agendă! Mai exact:

28. Cum să ieşim din mediocritate - Pr. Constantin Necula
29. Sfânta Elisabeta - Marea Ducesă a Rusiei, Viaţa şi pătimirea
30. Nevoinţa în viaţa noastră

Totate trei titlurile sunt uşor de lecturat şi foarte faine! (Eu aproape că sar într-un picior că am reuşit să menţin targetul de anul trecut cu 30 de titluri lecturate :))

10 comments:

  1. Multumesc! Am destule de pus pe lista mea de citit, care se imbogateste vazand cu ochii! :)) N-am reusit sa citesc foarte mult anul acesta, dar a fost suficient cat sa simt ca traiesc! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. E ok si asa Crenguta. Probabil cand ai familie e mai greu sa gasesti fragmente de timp pe care sa le dedici lecturii...

      Delete
  2. Mi-ai dat ceva de lucru cu lista asta, mi-am notat cam 6 carti de cautat :))
    Inca nu imi revin din socul ca Badau a scris un manual, mi-a fost prof in facultate si era foarte zapacit :P
    Sfantul Ioan mi-e si mie tare drag! M-am bucurat ca am gasit la Editura Iona viata lui, o carte minunata pentru copii.
    Nesfintii Sfinti a fost pentru mine cartea anului. Scriitura, poveste, oameni. Am ras, am plans, am invatat si mi-am pus intrebari cu ea in brate. Recomand cu caldura. Jane Eyre a lui Bronte si Ruth a lui Gaskell sunt doua romane clasice pe cat se poate de duhovnicesti, pe care le recomand.
    Si eu am o retinere cu Pr Sofronie, dar cineva mi-a recomandat sa incep cu Scrisorile catre familia protoiereului Boris Stark si asa am facut - o carte subtire si usoara si plina de iubire.
    Spor la citit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc de feedback, Ligia! Am sa trec pe lista si titlurile sugerate de tine. Eu momentan am pe lista Laur, o carte pe care nu am in bibilioteca... am mai primit si vreo 3-4 titluri noi de sarbatori, dar inca trag sa citesc ce am cumparat in ultimii ani si am in casa :)). Spor si tie in toate!

      Delete
  3. Foarte frumos! Felicitari! Mi-as dori si eu sa am timp sa citesc...dar mi-e aproape imposibil cu copiii. :P

    ReplyDelete
  4. Ce carti faine ai citit! Semnatura tututor lucrurilor o aveam eu, sa vad pe unde e si daca vrei ti-o imprumut. Imi trec si eu pe lista Lectii de magie si cartea de la nr 1.

    ReplyDelete
    Replies
    1. multumesc, Laura, mi-ar face placere! Daca doresti, iti pot imprumuta si eu cele doua titluri (Scoala muncii si Lectii de magie).

      Un week-end placut sa ai!

      Delete

Am supraviețuit primei săptămâni de școala

 Am supraviețuit primei săptămâni de școală, ura! :) A trecut cu repeziciune și emoții și prima săptămână de școală. Revederea cu elevii a f...