A ajuns de mult prin gradinile noastre, de pe meleaguri mediteraneene. Absolut firesc putem spune, pentru ca gura-leului este rezistenta la temperaturi scazute (chiar sub zero grade), insa prefera lumina si caldura razelor solare din timpul verii. In plus, are marele dar de a umple rapid ghivecele, jardinierele si gradina, chiar daca viata ei este destul de scurta - din iunie pana la sfarsitul toamnei.
De unde pana unde?
Numele florii vine de la felul in care cele doua petale pe care le are se desfac cand apesi floarea din lateral, amintind izbitor de felul in care un leu sau un dragon deschide gura.
Locul ideal
Daca vrei sa infloreasca toata vara, e bine s-o asezi in plin soare. Daca optezi pentru o specie perena, nu uita ca iarna sa acoperi planta ca s-o feresti de inghet. Oricat de nepretentioasa ar fi, gura-leului prefera pamantul mai putin argilos, bine drenat, bogat in materii organice, chiar daca este foarte rezistenta si se adapteaza la orice tip de sol.
Cand o uzi?
Zilnic daca afara este extrem de cald, dar nu in rastimpul in care este expusa la soare, ci la 3-4 ore dupa ce soarele a apus, de preferinta cu apa de ploaie in cantatitate moderata, la temperatura mediului inconjurator. Gura-leului este o planta care prefera o seceta oricarei inundatii. In plus, trebuie sa o fertilizezi la fiecare 20-25 de zile, dizolvand ingrasamantul in apa pe care o uzi.
De la un an la altul
De regula, gura-leului se inmuleseste singura, producand spontant plante noi din semintele anului precedent. O insamantare noua se face in aprilie-mai si toamna inainte de racirea accentuanta a vremii.
Sursa articol: revista "Femeia de azi".
Sursa fotografii Google.
eu am in balcon! :)
ReplyDeleteSi eu vreau sa-mi pun si pe terasa, dar si in gradina. Am seminte de la bunica mea.
ReplyDelete