Imi plac enorm de mult plantele suculente. Pe langa faptul ca par usor de intretinut, frunzele au un aspect carnos, deosebit de frunzele plantelor de interior cu care suntem obsinuiti. Am o planta suculenta primita cadou, dar as vrea sa largesc colectia si ma intereseaza cum se intretin aceste plantute. Asa ca am transcris aici un articol din revista "Casa si Gradina" din 2010 martie in care am gasit niste informatii pretioase privind aceste plante.
"Usor de intreinut si cu un aspect deosebit, atragand prin forma sculturala a frunzelor, dar si prin delicatetea florilor, plantele suculente vor deveni un cadou excelent pentru gradina sau apartament putand fi folosite cu succes in aranjamentele florale.
Echeveria
Echeveria este, fara discutie, cea mai atractiva dintre toate plantele suculente, fiind pretuita atat de gradinari, cat si de colectionari pentru numarul mare de varietati si culorile uimitoare ale frunzelor dispuse in rozete a caror marime varieaza de la 2 cm (Echeveria globulosa) la 50 cm (Echeveria "Morning Light"). Originara din zonele tropicale ale Americii, mai ales din Mexic, Echeveria rezista foarte bine la uscaciune si la diferentele mari de temperatura, dar, pentru a te bucura de plante frumoase, cu rozete compacte si viu colorate, aseaza-le intr-un loc insorit, cu un sol lutos si bine drenat. Ai grija sa pui apa doar in farfurioara, deoarece frunzele udate se pateaza si mor.
Urechelnita - Semprevivum
Urechelnita este o planta suculenta, cu flori foarte frumoase, a carei denumire vine de la asemanarea frunzelor cu lobul unei urechi. Poate fi intalnita pe culmile muntoase ale Aplilor, Balcanilor si Carpatilor, la fel de bine ca si in desert. Capacitatea ei de a stoca apa in frunzele carnoase ii permite supravietuirea in conditii extreme. In gradina are nevoie doar de un sol bine drenat si de un loc insorit. Ai grija totusi la umezeala statuta si la razele prea fierbinti ale amiezii.
Semprevivum se reproduce foarte usor din fragmente de frunza asezate la sol. Pentru siguranta se folosesc si hormoni de inradacinare.
Cei mai entuziasti planteaza urechelnita in ghivece de lut pentru a fi cat mai aproape de privirile lor. Dar la fel de bine poate fi folosita in gradinile mici pentru borduri, in rocarii sau pe un zid de piatra vertical in care bate soarele.
Carpobrotus
Originara din sudul Africii, Carpobrotus formeaza adevarate covoare vegetale, cu flori mici colorate in galben sau purpuriu care arata ca niste oaze stralucitoare deasupra unei mari verzi. Carpobrotus este o obisnuita a plajelor, a dunelor de nisip si a promontoriilor pe care le stabilizeaza in mod natural. Uneori este plantata la marginea padurilor, fiind folosita ca bariera impotriva focului. Carpobrotus are nevoie de un sol alcalin, nisipos, bine drenat si de un loc insorit. Sub nici o forma nu tolereaza umbra! Toamna trebuie adusa in casa, deoarcece este sensibila la temperaturi mai mici de minus -2 grade Celsius. Florile care apar vara sunt urmate de fructe de culoare roscata, asemanatoare intrucatva smochinelor.
Poti folosi Carpobrotus sub forma de covoare vegetale in spatii insorite si adapostite, in rocarii, pe ziduri uscate, de-a lungul potecilor sau ca plante de bordura. Atentie - are tendinta de a se inmulti in mod excesiv, asa ca tine-o sub permanenta observatie!
Aeonium
Originara din nordul Africii si Insulele Canare, Aeonium este o planta suculenta foarte populara, apreciata pentru rozetele frunzelor cerate si viu colorate, care se dezvolta in capatul tulpinilor inalte, asemanatoare unor ramuri. Ajunse la maturitate, rozetele produc chiorchini de flori galbene foarte frumoase. Aeonium are nevoie de un loc insorit si de un sol bogat si bine drenat, in permanenta umed. Fiind sensibila la ger, toamna trebuie adusa in casa si asezata langa o fereastra sudica.
Avand avantajul unor tulpini care pot atinge un metru inaltime, Aeonium poate fi folosita cu succes in aranjamente floarale sofitsticate.
Forma arhitecturala si coloritul acestor plante le transforma instantaneu in puncte de atractie. Soiurile cu frunze intunecate dau foarte bine langa un perete de culoare deschisa sau impreuna cu plante cu foliaj albastru sau argintiu. Cele verzi sau deschise la culoare se potrivesc alaturi de plante cu flori mici si viu colorate.
Aloe
Aloe, cea mai cunoscuta dintre plantele suculenta datorita proprietatilor sale curative, este cultivata in gradina si pentru a infrumuseta. Cuprinzand peste 250 de specii, cele mai multe native din Africa, Aloe variaza in dimensiuni de la miniaturi de doar 2 cm pana la plante gigant de 60 cm cu flori ce pot ajunge si la 6 m inaltime. Toate speciile de Aloe sunt plante cu frunze carnoase si tari, cu spini mici de-a lungul marginilor. Florile, majoritatea de un rosu intens, se dezvolta pe tije subtiri si inalte si contrasteaza cu verdele frunzelor. Pentru ca plantele de Aloe contin 95% apa, sunt foarte sensibile la vremea rece. Au nevoie de un loc insorit, cu un sol semibogat si bine drenat.
Aloe poate fi folosita ca planta individuala, in ghivece mari care sa decoreze holurile si terasele spatioase si bine luminate. In gradina, Aloe se preteaza cel mai bine in rocarii, in gradinile cu plante desertice sau langa un zid de o culoare contrastanta.
Delosperma
In mod interesant, ceea ce face aceasta planta suculenta atractiva nu este neaparat foliajul carnos, ci aspectul florilor. Incepand cu luna iulie, Delosperma produce o abundenta de flori delicate, multicolore, care rezista cateva luni. Din acest motiv planta mai este numita si "covorul purpuriu". Desi se adapteaza usor diferitelor tipuri de sol, Delosperma are nevoie de un loc insorit cu un bun drenaj. Este chiar indicat sa astepti pana se usuca solul pentru a uda din nou, altfel radacinile pot putrezi. Delosperma se inmulteste foarte usor prin seminte sau prin bucatele din frunze asezate pe sol. Deoarece planta formeaza un covor compact, este folosita uneori pentru a stabiliza plantele mai abrupte.
Delosperma se potriveste alaturi de plantele aromatice. Varietatile cu flori galbene si purpurii merg foarte bine cu lavanda, rozmarinul si cimbrul. Varietatile cu flori purpurii se potrivesc de asemenea cu ierburi galbene, pestrite sau chiar cu yucca."
Sper sa fi gasit acest articol interesant si voi. Daca aveti plante suculente, astept pareri privind experienta voastra cu ele.
Echeveria am luat si eu de mai multe ori din cimitir, dar a murit de fiecare data, pentru ca intr-adevar o udam pe frunze...acolo sta intr-un feld e vaza de ciment unde e f. multa uscaciune...am sa mai incerc:) pentru ca imi place foarte tare.
ReplyDeleteSa-mi spui daca iti supravietuieste de data aceasta. Eu ieri am oscilat la Lidl intre a-mi cumpara un cactus sau o suculenta. Au la 10 ron diferite tipuri de cactusi si suculente. Am luat un cactus haios foc :D.
ReplyDelete