Friday, August 23, 2013

Viata mai simpla - Criza trece, obiceurile bune raman

De curand am gasit un articol pe care il pastrasem dintr-o revista si mi s-a parut potrivit cautarilor mele recente legate de o viata mai simpla. Il voi transcrie aici cu speranta ca il veti gasi si voi folositor. Articolul este din revista Good Homes.



" Fa-ti un buget de venituri si cheltuilei - Nu vei reusi sa economisesti bani daca nu stii cati bani intra si cati ies in fiecare luna. De indata ce ai acest buget, vei putea identifica mai usor cheltuielile pe care le pot reduce pentru a economisi bani.

Cumpara "cu sacul" - Planifica mesele pe care urmeaza sa le gatesti in urmatoarea saptamana si fa o lista cu ingredinetele de care ai nevoie si cumpara en-gros, astfel pretul pe bucata va fi mult mai mic. Ai grija, insa, ca produsele sa nu aiba termen mic de valabilitate, iar tu sa nu apuci sa le consumi. Nu faci nici o economie daca arunci produsele.

Asigura-te ca promotiile sunt promotii - Cerceteaza piata inainte sa alegi un produs sau altul si asigura-te ca aceste promotii nu sunt doar o strategie de marketing creativ care te incurajeaza sa iti cheltuiesti banii fara cap.

Cumpara obiecte uzate - Desigur, tuturor ne place sa cumparam lucruri noi, dar poti economisi multi bani cumparand lucruri la mana a doua. De exemplu, masinile isi pierd o treime din valoare in primele 24 de luni de folosita. La fel se intampla si cu alte obiecte trebunincioase pe langa casa, pe care le poti gasi la preturi foarte avantajoase in targurile de vechituri.

Nu te ingropa in credinte - Cardurile de credit au cea mai mare dobanda dintre toate tipurile de credit si incurajeaza cumparaturile din impuls. Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti lichidezi toate cardurile de credit. Foloseste bani cash, pe cat posibil. Daca stii cati bani ai in buzunar, stii cat te poti intinde la cumparaturi.

Cheltuieste cu masura - Fa un studiu de piata ca sa vezi unde gasesti cele mai ieftine produse. De obicei, locurile in care gasesti cele mai ieftine produse sunt pietele agroalimentare. Practic, cumperi direct de la producator, fara intermediar. Poti sa faci un mini-magazin la tine acasa si sa vinzi lucrurile de care nu mai ai nevoie. Licitatiile online, cum ar fi www.ebay.com sau www.okazii.ro sunt foarte convenabile si nu costa mai nimic.

Bricoleaza - Platind aproximativ 500 de lei poti sa faci un curs de bricolaj sau, mai simplu, poti sa gasesti o gramada de idei de bricolaje in reviste de specialitate. Te vei relaxa, iar daca se dovedeste ca ai putin talent, poti sa vinzi lucrurile pe care le bricolezi acasa in timpul liber. 

Decorarea locuintei - Nu ai bani de renovari masive in casa? Iata cateva idei de amenajare a bugetului familiei: muta mobila. Nu te costa nimic si va da un aer proaspat incaperii. Cumpara stickere de perete sau lasa copiii sa deseneze pe pereti. Cumpara cateva accesorii decorative care sa dea culoare si veselie locuintei. Schimba draperiile sau tapiseria scaunelor, iar livingul tau se va transforma peste noapte.

Ingrasa "porcusorul"- Strange monedele de 50 si de 10 bani intr-o pusculita simpatica pe care ti-ar fi mila sa o spargi. Vei fi surprins sa vezi cat se poate strange din firmituri.

Congeleaza - Cumpara mai multa carne de la producatorii locali, transeaza-o pentru mese rapide. Cu cat cumperi in cantitati mai mari, cu atat pretul pe kg este mai mic.

Serveste masa acasa - Obisnuieste-te sa mananci acasa si sa nu mai iei masa in oras. Mancarea va fi mult mai ieftina si mai sanatoasa, iar daca ai pofta de putina socializare, invita cativa prieteni la tine acasa si pregatiti masa impreuna. 

Trucuri de luat acasa:

  • Transforma resturile din frigider intr-o masa delicioasa. Puiul la cuptor poate fi, a doua zi, ingredient in salata sau intr-o pizza delicioasa.
  • Cartela sau abonament? Ai neaparat nevoie de toate minutele si mesajele incluse in abonamentul telefonului mobil? Daca ai un abonament de 50 de lei pe luna, platesti  600 de lei pe an doar pentru convorbiri telefonice. Renunta la abonament si cumpara o cartela cu minute incluse de 4 euro, astfel vei plati doar cat vorbesti.
  • Programeaza-ti din timp vacanta. De indata ce te-ai hotarat unde iti vei petrece concediul de odihna, iti poti rezerva biletul de avion si cazarea cu cateva luni in avans. Astfel ai mult mai multe sanse sa gasesti bilete low-cost la avion si oferte convenabile de cazare. Fa-ti rezervarile online si vei evita comisioanele agentiilor de turism.
  • Mergi pe bicicleta. Vei economisi cheltuielile de transport si este si foarte sanatos. Iar daca mergi des cu bicicleta, poti renunta si la abonamentul de la sala.
  • Schimba banii economisiti intr-o moneda straina. Vei fi mai putin tentat sa te folosesti de ei.
  • Cumpara ingrediente de sezon autohtone. Tine bugetul sub control, cumparand fructe si legume cultivate pe plan local.
  • Vizioneaza acasa filmele care au aparut in urma cu cateva luni la cinema, Le poti inchiria de la magazinele care inchirieaza dvd-uri mult mai ieftin decat te-ar costa biletele de cinema."


4 comments:

  1. Cu banii din pusculita poti cumpara cadourile de Craciun (se strang bani buni, eu intr-un an am cumparat si brad si un Scrabble si alte cateva prostioare), de reciclat mancarea reciclez, schimb putinii banuti economisiti:)) pentru ca intr-o vreme ii tineam intr-un plic, intr-un sertar si ma serveam de cate ori aveam nevoie, uitand sa-i pun la loc), si eu congelez carne si mai ales legume dar se pare ca alimentele congelate sunt cancerigene..., insa nu sunt de acord cu filmele acasa...cinematograful are ceva magic, cred ca sunetul care ne invaluie si apoi trebuie sa traiasca si oamenii aia, nu? Astazi insa ma gandeam sa-mi reinnoiesc permisul la biblioteca universitara, au muuulte carti unele chiar aparute anul acesta...

    ReplyDelete
  2. Eu cred ca ar trebui sa-mi iau o pusculita mai mare, ca am una buburuza mica.

    Nu stiam ca ar fi cancerigene alimentele congelate...Oare chiar asa sa fie?

    Si eu prefer cinematograful, dar nu prea mai ruleaza filme la care as merge si eu pe la noi...

    Si eu am abonament la biblioteca judeteana :P.

    ReplyDelete
  3. pt iesiri cu prietenii, poti organiza cate o seara la cate cineva acasa. Pe rand. Limonada, nuci de rontait, eventual o pizza gatita impreuna poate face sa fie o seara placuta si ieftina.

    Cand e cald, se poate iesi in parcuri.

    Analizat toate facturile lunare. Oare nu se pot renunta la unele? (abonament la cablu, abonament de transport daca se poate merge pe jos, etc). Altele se pot reduce: eu am schimbat abonamentul la tel. cu unul f. mic (2 euro la orange, prin negociere). Se poate reduce usor consumul de curent prin analiza celor care consuma mult (la mine masina de spalat rufe unde am scazut temp; si aparatul de aer conditionat); dar si factura la apa ( nu mai las sa curga in nestire).


    Schimb de carti cu vecini/prieteni ; la fel schimb de jucarii, puzzle-uri pt mine/copii; produsele pt hobby-uri etc.

    ReplyDelete
  4. Arakelian, sunt f bune si ideile tale! Am sa le iau in seama.

    ReplyDelete

Am supraviețuit primei săptămâni de școala

 Am supraviețuit primei săptămâni de școală, ura! :) A trecut cu repeziciune și emoții și prima săptămână de școală. Revederea cu elevii a f...