Friday, September 13, 2013

Castraveti si dovlecei murati

Inca de pe vremea cand locuiam la Bucuresti am inceput sa experiementez cu muraturile. Nu muraturi din acelea puse pentru iarna, ci muraturi care sa poata fi consumate in scurt timp. Asa ca de atunci mi-a ramas o reteta simpla de muraturi, pe care am aplicat-o recent. Fierb apa, in care pun la un litru o lingura cu varf de sare grunjoasa, iar apoi torn apa aceasta clocotita peste legumele pe care vreau sa le murez, puse in prealabil in borcane (varza tocata, castraveti, dovlecel). Important e ca apa sa fie cat mai fierbinte. Sub borcan pun lama unui cutit ca sa preia din caldura si sa nu crape borcanul.

Recent am cules din gradina un dovlecel urias. Am facut din el supa, am pus o bucata si la congelat si tot a ramas mult. Asa ca l-am taiat felii groase, le-am pus in doua borcane de 800 de gr si am turnat apa fiarta cu sare peste. Am pus borcanele in bataia soarelui si am avut in mai putin de o saptamana dovlecel murat.

La fel am facut si cu niste castraveti pe care ii luasem pentru salata, dar s-au dovedit a fi prea multi si nu as fi vrut sa se strice prin frigider.

Eu sunt fan acrituri (beau bors si zeama de varza de parca as bea suc :) asa ca nu ma deranjeaza sa am mereu la indemana ceva legume murate pentru o salata langa un fel secundar de mancare.

La capitolul muraturi experiemntez la scara mica si doar retete rapide. In general borcaniada cu muraturi are loc acasa la ai mei, unde e si loc de facut toata aceasta treaba, dar si spatiu de depozitat peste iarna, asa ca nu are sens sa ma complic cu mai mult decat ce fac deja.

No comments:

Post a Comment

Am supraviețuit primei săptămâni de școala

 Am supraviețuit primei săptămâni de școală, ura! :) A trecut cu repeziciune și emoții și prima săptămână de școală. Revederea cu elevii a f...