Tuesday, September 10, 2013

"Fuchsia mea nu mai are clopotei"



O alta planta de apartament care imi place in mod deosebit si pe care o am deja in "colectie" este fucsia. Ca sa fiu sincera, in familia mea, cel care este cu adevarat pasionat de flori este tata. Anul aceasta a cumparat multe soiuri noi cu care a infrumusetat curtea, printre ele fiind si aceasta floare minunata. Tata are o "mana buna" la flori, ce cumpara el, sau florile pe care le "bibileste" in timpul lui liber au mereu un puseu de regenerare - ori le creste un nou rand de frunze, ori cresc flori daca e anotimpul corespunzator. Mie imi place sa cred ca are "talent" la acest capitol, pentru ca eu si daca le-as canta nu mi-ar creste asa frumos :).

In cazul fucsiei insa avem putin ghinion, ca nu-si revine din lancezeala. Cand a adus-o acasa era plina de clopotei in diferite stadii, dar usor-usor, s-au dus unul cate unul, iar acum au ramas doar frunzele.

Printre paginile pe care le-am tot adunat in decursul anilor de prin diferite reviste, am constatat ca am si un articol despre ingrijirea si bolile fucsiei. Asa ca am sa-l transcriu mai jos, ca sa am la indemana remediile.











"Fucsia este o planta rezistenta, rareori atacata de daunatori. Si pentru ca preventia constituie cea mai buna solutie pentru toate problemele, cel mai bine este sa eviti rarele cazuri de imbolnaviri, asigurandu-i plantei conditiile optime de crestere: pastreaza curatenia indepartand in permanenta frunzele ofilite si mentine un nivel de umiditate ridicat prin pulverizarea apei. Umiditatea este foarte importanta deoarece majoritatea daunatorilor prefera uscaciunea. Fucsia prefera spatiile bine ventilate si se simte excelent intr-un pamant usor, permeabil, bogat in humus si cu un pH neutru.


Fucsiile fac o multime de flori, de primavara pana toamna. Pentru a se dezvolta frumos si a rezista cat mai multi ani, planteaza-le intr-un loc cu temperaturi moderate, umbrit pana la luminos, dar niciodata in soare direct.


Fucsiile trebuie replantate o data pe an, in februarie. Taierile se fac in primavara, pentru a le da o forma regulata, scurtand ramurile pana la o treime din lungimea lor. In timpul perioadei de vegetatie, pamantul trebuie sa fie umed, dar nu imbibat cu apa.




Fucsia ta are probleme? Iata cateva sfaturi pentru rezolvarea lor!

Simptome: florile sunt putine, iar frunzele cad prematur.
Cauza: planta este udata prea putin sau in exces, se afla in soare direct sau intr-o atmosfera prea uscata.
Remediu: muta planta intr-o atmosfera echilibrata, asigurandu-i conditiile optime de crestere.

Simptome: face flori mici si putine.
Cauza: nu primeste ingrasamantul corect sau in cantitatea corespunzatoare.
Remediu: administreaza ingrasamant lichid pe baza de azot-potasiu-flor o data la 15 zile pentru a stimula dezvoltarea mugurilor florali.


Simptome: unele frunze sunt inconvoiate, altele ingalbenite. 
Cauze: este atacata de daunatori (in special paduchi).
Remediu: aplica un insecticid cu actiune sistemica.

Simptome: pe frunze apar pete galben-verzui, iar sub frunze se formeaza panze de paianjen.
Cauza: este atacata de paianjenul rosu.
Remediu: aplica imediat un acaricid (insecticid special), pentru a evita pierderea plantei.


Simptome: frunzele cad, mai ales cele de la baza tulpinii.
Cauza: aerul este prea cald si prea uscat, ii lipsesc lumina si apa.
Remediu: muta fucsia langa o fereastra si asigura-i o cantitate suficienta de apa.

Simptome: pe frunze apar pete in relief, de culoarea ruginii.
Cauza: planta este atacata de rugina, boala ce se poate contacta de la uneltele folosite la taierea altor plante bolnave.
Remediu: cel mai usor este sa previi contaminarea - curata si arunca frunzele si tulpinile afectate si izoleaza planta bolnava pana la insanatosire. Curata foarte bine uneltele cu care lucrezi.


Simptome: pe frunze si pe tulpini se formeaza pete maro, urmate de un mucegai albicios, pufos.
Cauza: fucsia este contaminata cu mucegai cenusiu; acesta se formeaza in cazul in care planta este tinuta intr-un loc cu un nivel ridicat de umezeala si temperaturi scazute.
Remediu: indeparteaza partile afectate, apoi muta planta intr-un loc aerisit, cu temperaturi medii si cu un nivel mai scazut de umiditate."



Fucsia este o floare de interior cu adevarat spectaculoasa, cu o inflorescenta atipica, cu doua randuri de petale de diferite culori. Exista mai multe specii, fiecare cu tipul ei de floare. Mai sus am adunat o colectie de poze cu diferite soiuri de fucsia de pe Google. Sper sa va incante si voua privirea, iar informatiile de mai sus sa va fie spre folos.


No comments:

Post a Comment

Am supraviețuit primei săptămâni de școala

 Am supraviețuit primei săptămâni de școală, ura! :) A trecut cu repeziciune și emoții și prima săptămână de școală. Revederea cu elevii a f...