Tuesday, October 8, 2013

Ciclama, o planta diafana

Odata trecuta vara, cu bogatia de flori si culori, raman destul de putine plante de apartament sau de gradina care infloresc in anotimpul rece.


Ciclama (cyclamen persicum) este o planta cu tuberculi care poate inflori pana la 3-4 ani, daca este ingrijita bine. Florile au culori intr-o gama relativ variata, de la alb la roz si violet. Frunzele au o culoare verde inchis cu modele argintii. Planta, care poate atinge pana la 20-25 cm inaltime si putin peste 15-20 cm in diametru, infloreste din octombrie pana in aprilie.

Cum o ingrijim

In primul rand, pamantul in care se cultiva ciclama, in ghiveci sau in gradina, trebuie sa fie foarte permeabil, drenabil, petru ca apa sa nu balteasca in jurul radacinilor sensibile. Cea mai buna solutie este sa pui apa in farfurioara de dedesubtul ghiveciului si sa lasi planta sa-si traga singura cantitatea necesara, aruncand apoi surplusul.


Temperaturile minime si maxime intre care ciclama se dezvolta foarte bine sunt 10-18 grade Celsius. Se va aseza la lumina, dar in asa fel incat lumina soarelui sa nu bata direct pe ea. In perioada de inflorire se fertilizeaza cam o data la doua saptamani. Pe masura ce se trec florile si frunzele trebuie smulse direct din tubercul pentru a lasa loc noilor lastari.

Cum se inmulteste

O metoda facila de inmultire este insamantarea, care se efectueaza din iulie pana in septembrie intr-un ghiveci cu pamant gras amestecat cu nisip. Pamantul trebuie mentinut in permanenta umed si ghiveciul asezat la umbra, la o temperatura medie de 20 de grade Celsius. Cam in 5-6 saptamani ar trebui sa apara la suprafata.



pamantului primele semne ca semintele au germinat. Mai asteapta cateva saptamani si muta plantutele in ghivece mai mari, dar nu foarte mari (cam 5-7 cm diametru). O alta metoda de reproducere este divizarea tuberculilor, operatiune care se face primavara tarziu. Se taie radacina in mai multe bucati, avand grija ca pe fiecare bucata sa ramana cativa muguri.

Daunatori si probleme

Evita sa o uzi punand apa pe sus, pentru ca tuberculul are doua dancituri in care apa se poate strange, ducand la putrezirea radacinii si pierderea plantei. Fereste-o de razele soarelui si tine-o intr-un loc uscat si racoros, la fereastra dinspre nord, daca este posibil.


Dintre daunatori se pot aminti acarienii, care pot fi combatuti intr-o prima faza prin spalarea plantei, iar daca metoda nu este eficienta se poate folosi insecticid, dupa consultarea unui specialist fito-sanitar.

6 comments:

  1. Am avut si noi (nu mai tin minte cum am reusit s-o pierd :( ) am tinut-o toata vara in curte, la tara, si a fost inflorita non-stop.

    ReplyDelete
  2. Imi doresc si eu cateva, chiar sunt deosebite... Sunt o pata de culoare in casa...

    ReplyDelete
  3. Irina, la fix a picat postarea ta! Multumesc!
    Chiar ma gandeam cu ce plante inflorite sa inveselesc casa pe perioada iernii. Din cate plante am eu, niciuna nu face flori iarna si chiar mi-ar trebui un pic de culoare.

    ReplyDelete
  4. Iuliana, ma bucur sa stii!!! Incearca si cu kalanchoe, ele infloresc de voie mereu si cu un crin de apartament, face flori prin ianuarie incolo. Ia si un clopotel - fucsia, al meu vad ca se umple de boboci, desi a trecut vara...

    ReplyDelete

Am supraviețuit primei săptămâni de școala

 Am supraviețuit primei săptămâni de școală, ura! :) A trecut cu repeziciune și emoții și prima săptămână de școală. Revederea cu elevii a f...