Ce trebuie sa stii
Frunzele diferitelor specii se descompun in ritmuri diferite. Daca te-ai hotarat sa le folosesti pentru a obtine compost si nu ai prea mult timp de asteptat, grabeste procesul: marunteste frunzele, adauga resturi de iarba de la tunsul gazonului si uda bine amestecul.
Arbori si arbusti decorativi
Protejeaza tulpinile copaceilor nou plantati, incolacind sarma in jurul lor (destul de larg, pentru a nu distruge scoarta) - astfel, rozatoarele nu se vor mai infrupta din ele pe timpul iernii. Acopera "armura" cu o folie de plastic care sa ajunga deasupa nivelului zapezii. Continua sa uzi bine pana ingheata pamantul, mai ales coniferele - acestea nu isi pierd frunzele pe timpul iernii, deci vor pierde o cantitate mai mare de apa prin transpiratie.
Peluza
Aduna frunzele cazute pe peluza in fiecare saptamana. Iarba are nevoie de foarte multa lumina pentru a-si umple rezervele de substante nutritive folosite pe timpul iernii. Peluza are nevoie de o ultima doza slaba de fertilizant aplicata, pe cat posibil, intr-o zi uscata si calda. Ingrasamantul va ajuta la cresterea rezistentei plantelor si la o regenerare rapida in primavara. Inainte de a aplica ingrasamantul, tunde peluza pentru ultima oara, la un nivel mai inalt. Apoi curata, ascute si depoziteaza masina de tuns, pregatind-o astfel pentru munca de primavara.
Brazda de flori
Scoate toate plantele anuale din gradina, adaugandu-le in gramada de compost. Este bine totusi ca plantele bolnave sa fie arse - virusii si ciupercile daunatoare supravietuiesc procesului de descompunere, raspandindu-se rapid in gradina. In ceea ce priveste plantele perene, le poti tunde pana la pamant, pregatind brazdele pentru plantele bulboase cu flori de primavara. O alta solutie ar fi sa le lasi in pace, caci frunzele si fructele lor decoreaza gradina in timpul iernii, oferind, in plus, hrana si adapost pasarilor. Si daca tot am pomenit de bulbii de primavara, afla ca inca ii mai poti planta in gradina, atata vreme cat solul nu a inghetat.
Gradina de fructe si legume
In noiembrie poti recolta butasi de crengi lemnoase de la tufele de zmerua, coacaze si agrise. Este momentul sa culegi prazul si alte radacinoase precum morcovii, sfecla si napii. Conopida poate fi lasata pe brazda, dar frunzele trebuie indoite si fixate pesrte inflorescenta, protejand-o astfel de inghet.
Articol preluat din revista Casa si Gradina.
No comments:
Post a Comment