Azi, în timp ce foloseam un amestec de oțet cu bicarbonat de sodiu, m-am gândit că am beneficiat des de acest ”preparat”, sau de alte amestecuri ce au conținut banalul oțet și am zis să le împărtășesc și pe blog.
Pentru mirosul neplăcut impregnat în haine (transpirație în special)
- se face o pastă din oțet și bicarbonat de sodiu (la ochi, nu am gramaje pe care să le folosesc), se întinde această pastă pe hainele pe care dorim să le curățăm, în zona problematică, se lasă câteva ore să intre acest amestec în țesătură, apoi se spală normal la mașina de spălat
Pentru țevile înfundate
-tot ochiometric torn bicarbonat de sodiu în scurgerea chiuvetei, apoi oțet și las câteva minute să-și facă efectul, apoi las să curgă apă fierbinte în scurgere să se limpezească țeava de scurgere.
Pentru vasele sau zonele cu ulei ars
-se lasă la înmuiat într-un amestec de apă, oțet și bicarbonat de sodiu, apoi se spală normal cu detergent de vase (așa am dat ”față” unor plute de candelă)
Pentru cana de fiert apa (când se depune mult calcar pe fundul cănii)
- aici pun mai puțin bicarbonat de sodiu și oțet și multă apă, o umplu până la capacitatea maximă a cănii și o pun să fiarbă. După ce a clocotit, vărs conținutul și mai fierb în cană de 2-3 ori apă curată, cât să se curețe complet cana de posibilele rămășite de oțet și bicarbonat de sodiu
Pentru negi
-rețeta o am de la Aurelia, conține lămâie în loc de bicarbonat de sodiu și se prepară în felul următor: se dă pe răzătoarea mică coaja de la două lămâi și se pune într-un vas. Se taie și lămâile cât mai mărunt și se pun peste coaja răzuită. Se acoperă lămâia mărunțită și coaja rasă cu oțet. Se lasă la fermentat acest amestec 10 zile, fără să se amestece. Deasupra vasului în care ați pus acest amestec e bine să puneți un tifon, să nu facă musculițe. După 10 zile, se filtrează lichidul rezultat de pulpă și se pune într-un recipient cu capac. Se ung negii cu acest lichid de multe ori pe zi, cu un bețișor de urechi. În câteva zile ar trebui să se ardă negii, fără nici o suferință în plus și să se curețe ca o coajă din locul afectat. Eu am folosit cu succes acest preparat și nu am mai avut probleme de atunci (sunt vreo 8 ani).
Voi ce utilizări ați mai dat oțetului și bicarbonatului de sodiu? Aș fi curioasă să aflu lucruri noi!
Mulțumesc!
Cu drag,
Irina
Eu folosesc oțetul (+uleiuri esențiale) ca balsam de rufe, în compartimentul destinat acestuia la mașina de spălat rufe.
ReplyDeleteA fost o perioadă în care am înlocuit șamponul astfel: mă spălam pe cap cu bicarbonat dizolvat în apă, după care clăteam cu oțet diluat în apă, apoi clăteam din noi cu apă curată.
Folosesc oțetul și la curățat/dezinfectat toate suprafețele din casă (gresie, faianță, cadă, wc, sticlă, oglinzi, plită, aparate electrice prăfuite, parchet laminat, mobilier din pal), într-o sticlă cu pulverizator: 1/4 oțet, 1/8 alcool sanitar, restul apă și câteva picături de uleiuri esențiale de Tea tree, mentă, busuioc... Cu oțet+apă+uleiuri împrospătez și covoarele, tapițeriile, draperiile și perdelele.
Acum folosesc oțetul pentru a scădea temperatura copiilor, care fac febră din cauza gripei.
Adaug la clatit rufe in loc de balsam, ca lichid de clatire la masina de vase.
ReplyDeletePt cana de fiert apa inceara cu acid citric, nu miroase si e mai eficient.
Ca dezinfectant si dedurizant pentru masina de spalat: in cuva masinii pun un plic de 50g de bicarbonat de sodiu + 500 ml de otet, iar in sertar detergent obisnuit si las masina sa efectueze un ciclu normal de spalare, la un program uzual (m-a invatat un domn care mi-a reparat masina de spalat)
ReplyDeleteÎn același scop eu folosesc mai întâi clor, la un ciclu de spălare rapid (30 de minute), în gol, apoi oțetul, la același program folosit din nou.
DeleteAm uitat să menționez folosirea oțetului (de mere) în scopul detoxifierii organismului. Dimineața, pe stomacul gol, se bea un pahar cu apă în care am adăugat și amestecat 2 linguri cu oțet. Are efect laxativ. Se repetă operațiunea aceasta cam la o oră după masa de seară, pentru a curăța colonul. Dar nu mai mult de 3 zile consecutive pe lună.
Aa, și ca insecticid este bun oțetul, tot în pulverizator, cu multe picături de ulei de mentă, alungă furnicile, păianjenii și puricii. La fel și bicarbonatul de amoniu sau scorțișoara, presărate în zonele de acces ale insectelor. La mine la țară este invazie de furnici în fiecare vară, iar aceste soluții le alternez o dată la 2-3 zile.
DeleteCe fain! O fi bun și pt.păianjeni? Eu din ăștia am în casă...
DeleteDa! 50% apă, 50% oțet (+ uleiuri esențiale de mentă/lavandă/eucalipt/portocală/lămâie pentru cei care nu agreează mirosul otetului, dar si pentru a spori eficiența soluției)se pulverizeaza pe tocul usilor, al ferestrelor, sau pe oriunde intra ei...
DeleteVă mulțumesc, fetelor! Sunt super sfaturile voastre! Am să fac editare pe postare și voi adăuga și sfaturile voastre. Cu drag, Irina
ReplyDelete