Wednesday, December 4, 2019

Productivitate și sănătate

În ultima vreme se ramifică în viața mea două direcții: una privind productivitatea și gestionarea timpului, atât la serviciu, cât și acasă și una privind sănătatea trupească. O iau în ordine inversă:

Sănătatea trupească

Recent mi-am făcut o analiză de intoleranță la alimente. Mi-a ieșit, cu surprindere, o intoleranță scăzută/medie la o serie de alimente (la unele scăzută, la altele medie). M-am gândit deci să testez și câteva schimbări în viața mea, prin eliminarea acestor alimente, pentru o vreme, pentru a vedea cum mă simt și dacă scap de burta de gravidă în 7 luni, care nu sunt :P. Mi-a ieșit intoleranță scăzută la: aditivi și conservanți, arome artificiale, fructoză și glucoză, lactoză, zahăr alb, făină albă, grâu, porumb, produse derivate din lapte, brânză, parmezan, iaurt, ardei, smochine, crustacee, macrou, scoici și medie la: mărar, cafea, mere, brânza de oaie, roșii, făină integrală și zahăr de trestie.

Din lista de 99 de alimente la care am făcut analiza (aceasta a fost făcută cu un aparat, la un deget, și a costat 80 lei, există și una care se face la sânge, la peste 200 de alimente, dar costă cam 1000 lei, dacă nu mai mult) mi-a reieșit că nu am nici o problemă cu următoarele alimente: portocale, banane, lămâie, madarine, pere, piersici, prune, struguri, castane, migdale, alune, nuci, soia, cacao, ceai (teină), leguminoase, scrumbrie, anghilă, pește marin carnivor, merluciu, plătică, somon, sardine, calcan, ton, păstrăv, sparanghel, anghinare, morcov, varză, castravete, cicoare, ciuperci, lăptuci, vânătă, cartof, spanac, ridiche, dovlecel, vin alb/roșu, miere, zaharină, usturoi, ceapă, țelină, margarină, carne conservată, vițel, oaie, pui, porc, curcan, ouă, vită, ovăz, mei, orz, orez, orez integral, cub de supă, drojdie de bere, drojdie chimică, ulei de arahide/măsline/floarea soarelui/semințe diverse, piper, sare marină și rafinată, untură, caise, ananas.

Am să profit de faptul că e și post acum, pentru a mânca mai multe fructe proaspete, cel puțin din cele din lista de mai sus, salate, combinații din cele permise mai sus... Cu cafeaua însă e durere mare, e una din marile mele plăceri. Cel mai frumos moment dintr-o zi de muncă este când ajung la școală și iau prima gură de cafea fierbinte, care mă așteaptă deja pe birou. Oricât mă străduiesc eu să trec pe ceaiuri, nimic nu are efectul acelei prime guri de cafea fierbinte dintr-o zi. Vom vedea ce și cum!

Cât privește mișcarea...am tot zis să reiau mersul la sală, sau să mai urc pe bicicleta eliptică pe care am cumpărat-o acum 2 ani, sau să merg mai mult pe jos. Singura formă de mișcare a fost să mai iau din când în când autobuzul spre muncă, până la stație fiind ceva distanță de parcurs pe jos. Îmi aduc aminte de primul an de masterat, când am stat cam un semestru la un cămin care era foarte departe de stația de metrou. Mersul pe jos, zilnic, dus-întors de la/spre facultate era o formă fantastică de mișcare, pe vremea aceea fiind foarte subțirică (deși chiar și atunci mă vedeam distorsionat și eram mereu dezamăgită de numărul de kilograme de pe cântar, deși arăta cu 10-15 kg mai puțin față de ce am acum...).

Până una, alta, cred că mi-ar fi de folos o oareșce planificare a meselor, cum văd că are Irina pe blog, să fac mai multă mișcare într-o formă, sau alta și să port ca un vinovat care merită pedepsit, pentru zilele, lunile și anii de indulgență în ale dulciurilor și cocăturilor, lenjerie modelatoare (mi-am luat deja două din cele ce se regăsesc acolo pe site, deși le văd ca pe elemente de tortură :)), ca să nu fiu nevoită să-mi schimb chiar toată garderoba...

Productivitate

Corelat sau nu cu cele scrise mai sus, în ultima vreme am fost extrem de obosită. Mereu, la trecerea de la un anotimp la altul, la trecerea la ora de iarnă și nu numai, sunt foarte obosită în timpul zilei, iar seara adorm foarte devreme, am avut și seri în care la ora 20 eram deja pe tărâmul viselor. În starea aceasta de lâncezire, am amânat multe lucruri și pe acasă și în special la serviciu. Fiecare zi vine cu treaba ei de rezolvat, iar când amâni un lucru, nu faci decât să-ți aglomerezi o viitoare altă zi, când vei avea treaba de pe ziua respectivă de făcut, plus lucrurile pe care le-ai amânat până în acel punct.

Din acest motiv vreau să recitesc un pic articolele de pe blogul meu, în care am tot tratat această temă  a gestionării timpului și a productivității și să văd ce poate fi folosit pentru a reuși să fac cele ce trebuiesc făcute, dar și cele pe care îmi doresc să le fac.

Până una alta vă fac o recomandare: ceaiul de la Fares cu căpșuni și fragi. L-am descoperit recent și mă bucur de el. Are în compoziție, pe lângă căpșuni și fragi și flori de hibiscus, măceşe, aronia, mere, zmeură, cireşe, coji de portocale. Delicios și răcoritor.



Cele bune,

Irina

6 comments:

  1. interesant, o sa xaut si eu sa- mi fac analiza asta si cu siguranta ar trebui sa le- o fac si fetelor mari, care. au fond atopic. Intoleranta la marar, foarte interesant, nu ma gandeam ca exista.Si eu am.pus niste kile care nu se mai dau duse

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici eu nu știam că există intoleranță la condimente... Soțului colegei mele, care și-a facut inițial testul, i-a ieșit la piper și într-adevăr, după ce mânca piper îi era rău...

      Delete
  2. I-am făcut lui Iustin analize pt. tot panelul de alergii. Și alimentare și respiratorii. Două veri la rândul (în 2017 și 2018). A avut dermatită atopică la naștere și alte mici probleme (accese de tuse... între timp au și dispărut). Dar nu i-a ieșit mare lucru. Doar o ușoară alergie la laptele de vacă. Culmea e că el mai mereu a refuzat laptele. Orice fel de lapte. Doar al meu a fost bun. :)) Foarte rar a consumat puțin.

    Mă gândeam să-i fac și lui Ioan, dar n-am mai apucat.
    Am ales atunci analizele mai scumpe. În jur de 1000 lei au fost. Nici nu mă gândeam că există alergii la atât de multe alimente și nu numai: inclusiv alergie la cartofi sau păr de cal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ultima data cand am discutat cu alergologul erau peste 420 testabile din sange (cine stie cate or mai fi neidentificate).
      Interesant cum baiatul tau a refuzat, instinctiv, ceva la care e alergic.

      Delete
  3. Mie imi place Ceai de Iarna (tot de la Fares)!

    ReplyDelete
  4. ce interesant. Sa ne spui mai multe despre analize, unde le-ai facut si ce paneluri ai ales. Ma bucur ca le-ai identificat.
    Eu nu am facut la intolerante. Fiind cu alergii (si nu am avut bani sa le analizez pe toate si mai sunt si sanse de rezultate false), am identificat prin incercari ce imi prieste/ ce nu. Am redus dramatic gluten si zahar si aditivi si lactate de vaca, si multe altele marunte. O data eliminate, mananc si ma simt plina de energie (nu mai am stari somnolente dupa mancat) - si nu mai beau cafea de multi ani. Si imunitatea e impactata. Cine ar fi crezut ca nu doar emotiile trec prin burta - suntem un intreg, o armonie, stricam din cap si suferim cu toate celelalte, distrugem cu 2-3 gesturi ignorate si depunem eforturi timp de ani pt a repara ce -am prierdut legatura cu trupul si sufletul.

    ReplyDelete

Am supraviețuit primei săptămâni de școala

 Am supraviețuit primei săptămâni de școală, ura! :) A trecut cu repeziciune și emoții și prima săptămână de școală. Revederea cu elevii a f...