Frumoasa si delicata, dar si periculoasa prin otrava pe care o contine, ciclama ne incanta privirile in toate cele patru anotimpuri. Nu este pretentioasa si, daca este ingrijita corespunzator, poate rezista multi ani la rand.
Cyclamen persicum, denumita popular ciclama, este o planta perene din zona mediteraneana. Prefera temperaturile mai scazute - 10, maxim 20 grade C- si trebuie ferita de lumina directa a soarelui. Ideal este ca substratul din ghiveci sa fie format dintr-un amestec cu o parte nisip si 4 parti pamant cu frunze. Solul nu trebuie sa fie umed la suprafata. Ciclama se uda prin scufundarea ghiveciului in apa 10-15 minute, dupa care se pune in tavita pentru a se scurge apa care este in plus. Niciodata nu se adauga apa peste plante, deoarece acest lucru favorizeaza aparitia mucegaiului. Totusi, umiditatea atmosferrica trebuie sa fie relativ ridicata, iar penmtru a realiza acest lucru, ocazional, se va pulveriza apa pe frunzele plantei, dar in cantitate moderata.
Daca ciclamei ii sunt asigurate temperatura si umiditatea corespunzatoare, nu va necesita ingrijire speciala.
Boli ale cyclamei:
Simptome: bobocii cad inainte sa infloreasca
Cauze: lumina insuficienta, solul este prea uscat si temperatura din camera este rpea ridicata.
Remediu: planta va fi mutata intr-un loc racoros, eventual pe un coridor unde lumina soarelui nu bate direct in geam, iar udarea se va face conform indicatiilor de mai sus.
Simptome: planta nu mai creste, foliajul si florile se ofilesc.
Cauze: radacinea ciclamei a mucegait ca urmare a udarii necorespunzatoare.
Remediu: in cazul in care starea nu este foarte avansata, se poate salva planta prin reglarea regimului hidric, evitand udarea in exces.
Simptome: frunzele plantei se usuca si cad fara vreun motiv aparent.
Cauza: temperatura ambientala este prea ridicata.
Remediu: se va modifica temperatura din acea zona, in cazul in care exista aceasta posibilitate, sau daca nu, planta se va muta intr-un loc racoros.
Simptome: frunzele plantei se rasucesc si devin distorsionate.
Cauze: planta este atacata de capusa de ciclamen.
Remediu: ghiveciul va fi mutat departe de alte plante, intr-un loc racoros, si se va aplica un insecticid sistemic.
Simptome: baza tulpinilor, atat a florilor, cat si a frunzelor, prezinta pete albe-cenusii care ulterior se raspandesc pe intreaga planta.
Cauza: infectarea cu ciuperca Botrrytis din cauza umiditatii prea ridicate, lipsa circulatiei curentilor de aer si temperaturii scazute.
Remediu: planta afectata se va muta departe de alte plante pentru a preveni raspandirea bolii, se vor inlatura partile afectate si se va aplica un fungicid conform indicatiilor de pe ambalaj.
Simptome: frunzele se ingalbenesc si cad, iar tuberculul pare moale la atingere.
Cauza: planta este afectata de bacteria Erwinia, care procuce mucegairea brusca a tubercului.Acest lucru se intampla daca ciclama este plantata prea adanc, amestecul din ghiveci retine prea multa apa sau daca tenperatura este prea ridicata si fertilizarea se face in exces.
Remediu: de cele mai multe ori, planta nu mai poate fi salvata, iar eliminarea sa trebuie facuta cat mai repede, pentru a evita infectarea plantelor din jur.
Simptome: florile si frunzele prezinta striatii, iar culoarea este foarte pala.
Cauza: ciclama a fost atacata de tripsi. Ei au aparut din cauza temperaturii prea ridicate si a umiditatii reduse.
Remediu: se va aplica imediat un insecticid la nivel foliar, apoi se va muta planta intr-un loc unde cerintele sale de temperatura si umiditate vor fi satisfacute, fara a se face exces.
De regula, ciclama infloreste din septembrie pana in martie. Culoarea florilor de cyclamen variaza de la alb, roz, rosu pana la violet, dar si multe alte nuante intermediare. Valorea sa ornamentala este ridicata prin faptul ca, in timpul repausului, planta ramane decorativa prin frunze. Inmultirea plantei se realizeaza usor prin divizarea tufei sau prin semintele continute in fruct.
No comments:
Post a Comment